Aya

istabl.
1953
HT logo
 
 
 
               
 

Siyasi Tahliller
Konu
İndir

Soru:

Nijerya’da devlet başkanlığı seçimlerinin ardından 11 Mart 2023 tarihinde il ve eyalet seçimleri yapıldı. 25 Şubat 2023’te düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinin resmi sonuçlarını 01 Mart 2023 tarihinde açıklayan Nijerya Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu, iktidar partisi Tüm İlericiler Kongresi (APC) adayı Bola Ahmed Tinubu’nun kazandığını duyurdu… Seçimlerde ikinci olan Halkın Demokratik Partisi adayı Atiku Abubakar ile üçüncü olan İşçi Partisi adayı Peter Obi seçim sonuçlarına itiraz etti. Kaygılarını dile getiren Amerika, seçim sonuçlarına itiraz edenleri desteklediğini duyurdu ve kazananı da tebrik etmedi. İngiltere ise sonuçlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve seçilen devlet başkanını tebrik etti. Nijerya siyaset sahnesinde meydana gelen değişiklikler nelerdir? Amerika ve İngiltere bu seçimlerde ve seçimlere karşı tutumları ne anlama geliyor?

H.21 Şaban 1444

13.03.2023

Soru:

09 Mart 2023 Perşembe günü Sada El Balad’in internet edisyonunun haberine göre “Pentagon Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve “İsrail” Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun İran saldırganlığına karşı işbirliğini artırma konusunda anlaştıklarını duyurdu…” Savunma Bakanlığı’nda yapılması planlanan görüşme, protesto dalgası nedeniyle Tel Aviv Havalimanı’nda gerçekleşti: “Pentagon, Austin’in yapacağı görüşmelerin “İsrail” Savunma Bakanlığı’ndan Tel Aviv Havaalanı’na taşındığını söyledi.”

Üst üste dokuz haftadır on binlerce insan, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun aşırı sağcı hükümetinin yargı reformu planına karşı “İsrail” şehirlerinde protesto gösterileri düzenlemektedir. (08.03.2023 Reuters) Austin’in ziyareti, “Genelkurmay Başkanı General Mark Milley’in Cuma günü “İsrail”e gerçekleştirdiği” sürpriz ziyaretin ardından geldi. (04.03.2023 Anadolu Ajansı) ABD’li bu üst düzey askeri yetkililerin Yahudi varlığını ziyaret etmelerinin amacı nedir? Bu ziyaretlerin Rusya-Ukrayna savaşıyla bir ilgisi var mı? Yoksa Filistin arenasını soğutmak için mi? Ya da bu ziyaretler, farklı mı ve başka amaçları var mı? Allah mükafatınızı artırsın.

H.18 Şaban 1444

11.03.2023

Soru:

Çin, Ukrayna’daki savaşı durdurabilecek mi? Çin neden savaşın patlak vermesinden bir yıl sonra böyle bir inisiyatif sunuyor? Peki, neden Rusya planı memnuniyetle karşıladı ve sonra çözümün uzak olduğunu söyledi? Çin planının başarı şansı nedir?

H.09 Şaban 1444

02.03.2023

Soru:

4 Şubat 2023 tarihinde El Cezire.net sitesinin bildirdiğine göre, Burkina Faso’da cunta lideri İbrahim Traore “Ülkesinin Fransa ile diplomatik ilişkilerini kesmeyeceğini” belirtti. Peki, Burkina Faso Geçiş Hükümeti Sözcüsü’nün 21 Ocak 2023’de yaptığı “Burkina Faso Hükümetinin, Fransız askerlerinin Burkina Faso topraklarında bulunmasına izin veren anlaşmayı askıya aldığı, Burkina Faso kuvvetlerinin kendi ülkelerini savunacakları ve ülkede konuşlu Fransız askeri birliklerinden 1 ay içinde ülkeden ayrılmalarını talep ettikleri” açıklaması ile birlikte bunu nasıl anlamalıyız? Burkina Faso Geçiş Hükümeti neden böyle bir karar aldı? Bilindiği üzere Geçiş Hükümeti darbeye karşı darbeden sonra kuruldu. Bu darbenin arkasında kim var? Ve bütün bunların uluslararası çatışmayla ne ilgisi var? Dahası Burkina Faso bir İslam beldesi mi? Ve Burkina Faso’da Müslüman nüfus ne kadar?

H.16 Recep 1444

07.02.2023

Soru:

Afganistan ve Pakistan güvenlik güçleri arasında Durand Hattı’nın her iki yakasında zaman zaman saldırılar veya çatışmalar yaşanmaktadır. İki ülke arasında yaşanan bu saldırılarda onlarca insan hayatını kaybetmektedir. Taliban’ın Ağustos 2021’in ortalarında Afganistan’da iktidarı ele geçirmesinden bu yana iki ülke arasındaki sınır gerilimi tırmandı. Tırmanan bu gerilimin nedenleri nelerdir? Gerilim yerel mi yoksa dışsal nedenlerden mi kaynaklanıyor?

H.06 Recep 1444

28.01.2023

Soru:

Japonya, yeni savunma stratejisi benimsedi. Birkaç gün önce duyurulan bu yeni strateji, savunma harcamalarında önemli bir artışı öngörüyor. Bu, Japonya’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan önceki askeri gücüne yeniden kavuştuğu anlamına mı geliyor? Bu yeni stratejinin amaçları nedir? Bu strateji, sübjektif kararlar mıdır yoksa başta ABD olmak üzere dış etki altında alınmış kararlar mıdır?

H.30 Cumade’l Ûlâ 1444

24.12.2022

Soru:

12 Aralık 2022’de El Cezire sitesinin bildirdiğine göre, “Cuma günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da çok sayıda Arap lider ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in katılımıyla Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri liderlerinin 43. zirvesi, Körfez-Çin zirvesi ve Arap-Çin zirvesi gerçekleştirildi.” Riyad’da düzenlenen Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri ve Arap ülkeleri-Çin zirvelerinin amaçları nelerdir? Bu zirveler, siyasi nüfuzunu genişletmek ve kendisini büyük bir uluslararası kutup olarak kanıtlamak amacıyla çok kutupluluk çağrısında bulunan Çin’in yöntemi midir? Buna karşılık Rusya, şiddet yöntemiyle nüfuz ve çok kutupluluk çağrısında bulunmaktadır. Bu çağrı, Arap bölgesindeki yöneticilerde bir karşılık bulur mu? Amerika’nın tepkisi nedir?

H.22 Cumade’l Ûlâ 1444

16.12.2022

Soru:

5 Aralık 2022’de Sudan televizyonu ve medyasında, Genelkurmay ve Egemenlik Konseyi Başkanı ve yardımcısı öncülüğünde asker ile 52 siyasi parti ve blok arasında Cumhuriyet Sarayı’nda bir çerçeve anlaşması imzalandığı görüntüleri yer aldı. Genel seçimlere doğru iki yıllık bir geçiş hükümetinin yolunu açacak anlaşma, uluslararası özellikle Amerika, İngiltere ve imzalanan şekliyle anlaşmanın direktörlüğünü yapan Birleşmiş Milletler temsilcisi sponsorluğunda imzalandı. Ancak bu anlaşmaya muhalefet edenler var ve 8-9 Aralık 2022 tarihlerinde anlaşmaya karşı gösteriler düzenlendi. Bu anlaşma ne anlama geliyor? Ve kimin faydasına? Anlaşmaya muhalefet etmek de nedir? Anlaşmanın devam etmesi bekleniyor mu?

H.27 Cumade’l Ûlâ 1444

11.12.2022

Soru:

19-20 Kasım 2022 tarihlerinde Tunus’ta Frankofon Örgütü’nün 18. Zirvesi düzenlendi. Zirvede Tunus Cumhurbaşkanı açılış konuşmasını Fransızca yaptı. Peki, bu örgüt ne anlama geliyor ve kime hizmet ediyor? Bu zirvenin Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ve Fransa ile ilişkisi açısından önemi nedir? Bu, İngiltere’nin Tunus’taki etkisinin tamamen sona erdiği anlamına mı geliyor? Cezayir, Frankofon Örgütü üyesi olduğu halde neden konferansa katılmadı? Allah sizi hayırla mükâfatlandırsın…

H.04 Cumade’l Ûlâ 1444

28.11.2022

Soru:

19-20 Kasım 2022 tarihlerinde Tunus’ta Frankofon Örgütü’nün 18. Zirvesi düzenlendi. Zirvede Tunus Cumhurbaşkanı açılış konuşmasını Fransızca yaptı. Peki, bu örgüt ne anlama geliyor ve kime hizmet ediyor? Bu zirvenin Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ve Fransa ile ilişkisi açısından önemi nedir? Bu, İngiltere’nin Tunus’taki etkisinin tamamen sona erdiği anlamına mı geliyor? Cezayir, Frankofon Örgütü üyesi olduğu halde neden konferansa katılmadı? Allah sizi hayırla mükâfatlandırsın…

H.04 Cumade’l Ûlâ 1444

28.11.2022

Soru:

Cumhuriyetçi Parti, 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü çok az bir çoğunlukla ele geçirdi. “BBC’nin ABD’deki ortağı CBS News’in tahminlerine göre, Cumhuriyetçiler en az 218 sandalye kazandı...” (17.11.2022 BBC) Demokratlar ise, “Pazar günü ABD Senatosunda salt çoğunluğu koruduğu için sevindiler…” (14.11.2022 El Cezire) Dünyanın birçok ülkesinde yerel medya, ABD Kongresi (Temsilciler ve Senato) seçimlerini ilgiyle izledi. Peki, Amerika’daki yerel olayların - diğer ülkelerde yerel olaylara pek aldırış edilmez- tüm dünyada ilgiyle izlenmesini nasıl anlamalıyız? Yoksa Amerika, ajanlarına ait medya kuruluşlarında kralları, evlilikleri, çocukları vb. hakkında saçma sapan haberler yaptıran İngiltere gibi, iç olaylarını uluslararası bir mesele haline getirmek için ajanları ve uydusu ülkelerden iç olaylarını ilgiyle izlemelerini mi istedi? Yahut bu seçimlerin dünya çapında gerçek bir etkisi mi söz konusu?

H.25 Rabiu’s Sânî 1444

19.11.2022

1- Soru: Amerika ve Çin, 1961’de Kennedy ve Kruşçev’in imzaladığı gibi bir anlaşma imzalayabilir mi? Özellikle de küresel ekonomik güç olarak Çin’in, ABD gücü için bir numaralı tehdit haline gelmesinden dolayı böyle söyleyebilir miyiz? Tayvan’da Çin’e yönelik Amerikan tehdidinin bununla ne ilgisi var?

2- Soru: Rusya, Sovyetler Birliği’nin daha önce yaptığı gibi, ABD’yi yakın mesafeden tehdit etmekle “Küba Füze Krizi gibi” bir misillemede bulunabilirdi. Peki, neden yapmadı?

H.04 Rabiu’s Sânî 1444

31.10.2022

Soru:

Amerikan ajanı Suudi Arabistan, ABD’nin karşı çıkmasına rağmen fiyatların artmasına yol açan üretimi düşürmek için neden “OPEC+” grubunda Rusya ile işbirliği yaptı? Üretimin düşürülmesine öfkelenen Amerika, Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden gözden geçirdiğini duyurdu. Biden “Şu anda bu ilişkileri değerlendirme sürecindeyim. Suudi Arabistan’ın Rusya ile yaptıklarının sonuçları olacak…” diye konuştu. (16.10.2022 France 24) Peki, Suudi Arabistan ve fiili hükümdarı İbn Selman’ın Amerikan ajanı olduğu göz önüne alındığında, tüm bu hamleler ne anlama geliyor? Bundan beklenti nedir?

H.21 Rabiu’l Evvel 1444

17.10.2022

Soru:

01 Eylül 2022’de France 24 sitesinin aktardığına göre, “Ukrayna ordusu sözcüsü, Ukrayna kuvvetlerinin binlerce Rus askerini kuşattıktan sonra Cumartesi günü doğudaki Lyman kasabasına (Donetsk bölgesi) girdiğini söyledi.” Çarşamba günü Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’daki savaş alanında yaşanan büyük gerilemenin ardından İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez kısmi askeri seferberlik ilan edildiğini duyurdu…” (21.09.2022 Euronews) Kısmi askeri seferberlik duyurusu, Ukrayna’nın Rusya’nın işgal ettiği bölgeleri geri almak için başlattığı karşı saldırıların ardından geldi. “Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Pazar günü Al-Hurra uydu kanalına yaptığı açıklamada, “Ülkesinin Rusya’nın doğu Ukrayna’da işgal ettiği 10.000 kilometrekarelik bir alanı geri aldığını söyledi… Kiev’in Batı ülkelerinden çok destek gördüğünü ve doğuda karşı saldırılarda başarı elde ettiklerini kaydetti…” (18.09.2022 Al-Balad)

Şimdi soru şu: Rusya askeri olarak gerçekten zayıf mı? Yoksa Batının silah yardımı büyük ölçüde arttı mı? Rusya’nın kısmi askeri seferberliği, işleri tersine çevirebilecek mi? Ukrayna’nın kendi toprağı olan Lyman kasabasını geri alması ile Rusya’nın Ukrayna’nın dört bölgesini ilhak etmesi ne anlama gelir? Rusya ilhaktan geri adım atabilir mi?

H.06 Rabiu’l Evvel 1444

02.10.2022

Soru:

Kenya’da seçimi kaybeden başkan adayı Raila Odinga, 22 Ağustos 2022 Pazartesi günü sonuçlara itiraz ederek Yüksek Mahkeme’ye başvurdu. Associated Press, Odinga’nın bu sabah itiraz dilekçesini Yüksek Mahkeme’ye sunduğunu ve yasaya göre mahkemenin 14 gün içinde sonuçların geçerli olup olmadığına karar vereceğini bildirdi… (22.08.2022 Anadolu Ajansı) 15 Ağustos 2022’de seçim komiseri, Başkan Yardımcısı William Ruto’nun 9 Ağustos 2022’de yapılan seçimi az bir farkla kazandığını açıkladı... Bu seçim kampanyasında eski devlet başkanı Kenyatta’nın, yardımcısı William Ruto’ya muhalefet ettiği ve aralarında gerçekleşen uzlaşmanın ardından rakibi muhalefet lideri Odinga’yı desteklediği görüldü. Bu, Kenyatta’nın rakibi Odinga’yı desteklediğini ve yardımcısı Ruto’ya karşı çıktığını göstermek ve böylece yardımcısının rakibine karşı zafer elde etmesini sağlamak için oynadığı bir oyun muydu? Amerika’nın Kenya hamlelerinin sırrı nedir? Amerika ile İngiltere arasında bir çatışma mı var?

H.01 Safer 1444

29.08.2022

Soru:

“ABD Başkanı Joe Biden, “İsrail”, Batı Şeria ve Suudi Arabistan’a resmi temaslarda bulunmak üzere bugün “Çarşamba günü” Washington’dan ayrıldı.” (13.07.2021 El Arabiya) 10 Temmuz 2022 tarihindeki Youm7 sitesine göre, “ABD Başkanı Joe Biden, “Amerika’nın bölgedeki iletişimi açısından daha umut vadeden bir dönemi başlatmak için önümüzdeki hafta Orta Doğu’ya gideceğini.” söyledi.” 05 Temmuz 2022’de Şarku’l Avsat sitesinin Reuters haber ajansından aktardığına göre, “ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price salı günü yaptığı açıklamada, “İran ile şu anda kararlaştırılmış başka bir müzakere turu olmadığını ve İran’ın geçtiğimiz haftalarda ve aylarda defalarca kez 2015 nükleer anlaşmasının çerçevesi dışında taleplerde bulunduğunu söyledi.” Şimdi soru şu: Bu, Amerika’nın nükleer anlaşmaya sırt çevirdiği anlamına mı geliyor? Biden’ın ziyaretinin amacı ne? Bu ziyaret nükleer anlaşmayla mı ilgili yoksa başka şeylerle mi var? İran, nükleer güç olabilir mi?

H.15 Zilhicce 1443

14.07.2022

Soru:

23-24 Haziran 2022 tarihlerinde başkent Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Birliği zirvesinin sonuç bildirgesinde, “Doğu Akdeniz” başlığı altında Türkiye ile Yunanistan arasında özellikle Ege adaları konusunda yaşanan anlaşmazlık da yer aldı. AB sonuç bildirgesi dış ilişkiler bölümünde, “AB’nin Türkiye’nin son zamanlarda tekrarlanan eylemlerinden ve açıklamalarından derin endişe duyduğu” belirtilerek, “Türkiye, tüm AB üye ülkelerinin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermelidir…” denildi. (24.06.2022 Amerika’nın Sesi) Buna karşılık Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Avrupa Birliği’nin Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde kabul edilen kararlarda ülkemiz ile ilgili önyargılı, vizyonsuz ve gerçeklerden kopuk bir tutum sergilenmesi esef vericidir… AB’nin, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’ne ilişkin uluslararası hukuka aykırı ve maksimalist tezleri meşrulaştırmaya çalışması kabul edilemez…” olduğunu bildirdi. (24.06. 2022 Anadolu Ajansı) Bu, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yeniden gerilim yaşandığı anlamına mı geliyor? Her ,iki ülke de NATO’da olmasına rağmen bu gerilim aralarında bir savaşa yol açabilir mi? Sonra bu ittifaka liderlik eden Amerika’nın konumu nedir? Bu gerilimi sakinleştirebilir mi yoksa bu gerilim tırmanmaya devam edecek mi?

H.05 Zilhicce 1443

04.07.2022

Soru:

Kümes hayvanları, yağ ve kırmızı et gibi temel gıda maddelerinin yanı sıra diğer ürünlerdeki yüksek fiyat dalgası Ürdün’ü kasıp kavurmakta. Bu geçim krizi geçici mi? Yoksa bölgesel ve uluslararası ilişkilerinin bir sonucu olarak Ürdün’ün ekonomik sistemine baskı uygulayan nedenler var mı? Yüksek fiyatların nedeninin, Korona salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı olduğu söylentisi ne kadar doğru?

H.07 Zilkade 1443

06.06.2022

Soru:

Finlandiya ve İsveç, Rusya’nın Ukrayna saldırısı nedeniyle 18 Mayıs 2022’de ittifakın Brüksel’deki genel merkezinde NATO’ya katılım için resmen başvuruda bulundu. Ancak Türkiye bu başvurunun hemen ardından, başta PKK olmak üzere Kürt silahlı gruplarla mücadelesine karşı tutumları nedeniyle bu iki ülkenin üyeliğini veto edeceğini duyurdu. Bilindiği gibi üyeliğin ön koşulu olarak Türkiye dâhil 30 üyenin tamamının iki ülkenin ittifaka katılımına onay vermesi gerekiyor… Bütün bunların arka planı ve motivasyonları nelerdir?

H.02 Zilkade 1443

01.06.2022

Soru:

“Pakistan’ın eski Başbakanı Benazir Butto’nun oğlu Bilavel Butto Zerdari, Çarşamba günü İmran Han’a karşı güvensizlik oylamasının ardından kurulan Başbakan Şahbaz Şerif hükümetinde bugün Dışişleri Bakanı olarak yemin etti. 33 yaşındaki Butto Zerdari, Pakistan Halk Partisi’nin genel başkanıdır… (27.04.2022 El Cezire) Kardeşi Navaz’ın ardından PML-N genel başkanlık koltuğuna oturan Şahbaz Şerif hükümeti, 19 Nisan 2022’de yani İmran Han’a karşı güvensizlik oylamasından bir haftadan fazla bir süre sonra yemin etti. Soru şu ki, bu değişikliğin sebebi nedir? Meclisin ve ordunun desteğiyle başbakan olduğunda, İmran Han’a güvenoyu verdiği biliniyor. O sırada Pakistan Müslüman Ligi (Navaz) ve Pakistan Halk Partisi ile ordu arasındaki ilişkiler pek iyi değildi. Peki, ne oldu? Yıllardır Pakistan’daki iktidarın arkasında olduğu bilinen Amerika’nın bu meselede bir parmağı var mı?

H.05 Şevval 1443

05.05.2022

Page 2 of 23 pages  <  1 2 3 4 >  Last »