Aya

istabl.
1953
HT logo
 
 
 
               
 

Siyasi Tahliller
Konu
İndir

Soru:

08 Aralık 2024 tarihinde Şarku’l Avsat’a göre, “Esed Rejimi Düştü: Suriyeli muhalifler bugün pazar günü yaptıkları açıklamada, Şam’ı kurtardıklarını ve 24 yıl süren Beşşar Esed rejimini devirdiklerini duyurdu. Muhaliflerin Suriye Devlet Televizyonunda yaptığı açıklamada, Allah’ın yardımıyla Şam şehri kurtarıldı ve Beşşar Esad rejimi devrildi. Rejimin hapishanelerindeki tüm mahkumlar serbest bırakıldı.” denildi.

27 Kasım 2024’te, Heyetu Tahriru’ş Şam Suriye’nin kuzeyinde “Saldırganlığın Caydırılması” adlı bir saldırı başlattı. Ardından 30 Kasım 2024 tarihinde de Suriye Milli Ordusu (SMO), “Özgürlük Şafağı” adlı bir harekât düzenledi… Bu saldırılar sonucunda, Halep’in kontrolü ele geçirildi, İdlib’in tüm bölgelerinde kontrol sağlandı, ardından Hama ve Humus da alındı. Bugün ise Şam kontrol altına alındı. Bu olayların hepsi yalnızca on gün gibi kısa bir süre içinde gerçekleşti. Peki, Suriye’de yaşanan bu hızlı gelişmelerin perde arkasında ne var? Teşekkür ederim.

H.06 Cumâde’s Sânî 1446

08.12.2024

Soru: 73 yaşındaki eski General Prabowo Subianto, geçtiğimiz Şubat ayında yapılan ve 20 Mart 2024 tarihinde kazandığı açıklanan seçimlerin ardından 20 Ekim 2024 tarihinde Endonezya’nın yeni cumhurbaşkanı olarak parlamentoda yemin etti. Amerika gecikmeksizin hemen Prabowo Subianto’ya tebriklerini iletti… ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Prabowo’ya hemen “samimi tebriklerini” iletti ve Washington’un, bir zamanlar ABD vize kara listesine alınmış olan eski generalle “yakın bir ortaklık kurmayı dört gözle beklediğini” söyledi. (20.3.2024 El Cezire) Prabowo ayrıca henüz göreve başlamadan önce Endonezya’nın seçilmiş cumhurbaşkanı olarak 1 Nisan 2024 tarihinde ilk yurt dışı ziyaretini Çin’e gerçekleştirerek, Çin Devlet Başkanı Şi ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Prabowo, “Endonezya-Çin ilişkilerinin daha da yakınlaşmasını destekliyor ve Başkan Joko’nun Çin ile dostluk politikasının devam etmesini istiyor.” dedi… (01.04.2024 Reuters)

H.09 Cumâde’l Ûlâ 1446

11.11.2024

Soru: 14 Eylül 2024 tarihinde Dar Al Hilal sitesinin bildirdiğine göre, “Pakistan polisi, cumartesi günü yaptığı açıklamada, ülkenin güneybatısındaki Belucistan Eyaleti’nin başkenti Ketta şehrinde, bir polis otobüsünün yakınında meydana gelen patlamada en az iki polis memurunun hayatını kaybettiğini duyurdu…” Bundan önce Pakistan, silahlı grupların on yıllardır sürdürdüğü etnik isyan kapsamında son yılların en büyük çaplı saldırılarına tanık olmuştu. “Meydana gelen farklı saldırılarda 73’ten fazla kişi hayatını kaybetmişti… E-posta yoluyla gazetecilere gönderilen bir açıklamada, Belucistan Kurtuluş Ordusu (BLA) saldırıların sorumluluğunu üstlendiğini duyurdu.” (27.08.2024 El Hurra) Peki, Belucistan’daki bu saldırıların tırmanmasının nedeni ne? Acaba İngiltere, Pakistan ordusu için sorun çıkarıyor olabilir mi? Ya da Amerika, Pakistan ordusunu işgal altındaki Keşmir ve Hindistan’dan uzak tutmak için bizzat kendisi sorun çıkarıyor olabilir mi? Bu işte Hindistan’ın bir parmağı var? Bu işte Çin’in bir rolü var mı?

H.14 Rabiul Evvel 1446

17.09.2024

Soru: Yahudilerin Gazze’ye yönelik saldırıları on ayı aşkın bir süredir devam ediyor. Soykırım savaşı katliamları da halen sürüyor. Bu arada görüşmeler yapılıyor, katliamları durdurmak için anlaşmalar yapılıyor, ancak Yahudiler bunları reddediyorlar. Hatta El Arabiya’nın 3 Eylül 2024 tarihinde bildirdiğine göre Mısır’ın kırmızı çizgi olarak gördüğü Selahaddin Koridorundan bile vazgeçmeyi kabul etmiyorlar. Biden yönetimi, bu katliamların yanı sıra bu müzakerelere de sponsorluk yapmakta ve katliamlar devam ederken çözüme müzakereler yoluyla ulaşılacağı yaygarasını yaymaktadır! Peki bu soykırım savaşı görüşmelerinden ne gibi bir sonuç beklenebilir? Bu saldırganlığı desteklemede Amerika’nın rolü nedir? Amerika, açıkladığı iki devletli çözüm konusunda ciddi mi? Bu saldırı nasıl sona erdirilebilir ve Filistin, eskiden olduğu gibi nasıl tamamen halkına geri iade edilebilir? Soru biraz uzun oldu. Onun için özür dilerim…

H.01 Rabiul Evvel 1446

04.09.2024

Soru: 13 Ağustos 2024 tarihinde El Arabiye sitesinin aktardığına göre “Afganistan geçici hükümeti İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdul Metin Kani, X sosyal medya platformundaki hesabından Pakistan güçlerinin sivillere ateş açtığını, 2’si çocuk 1’i kadın olmak üzere 3 Afgan vatandaşının hayatını kaybettiğini kaydetti… Torkham sınırındaki Pakistanlı bir sınır yetkilisi, çatışmada üç Pakistan askerinin yaralandığını söyledi…” Bundan önce “Cuma günü Uluslararası Para Fonu ve (IMF) Pakistan hükümeti, üç yıl içinde 7 milyar dolarlık bir yardım programı için anlaşma imzaladı. (13.07.2024 Skynews Arabia) Özellikle daha önce de benzer çatışmalar yaşandığı göz önünde bulundurulursa, bu çatışmaların arkasında ne var? Amerika’nın güdümündeki IMF yardımları ile Pakistan’ın Hindistan’dan uzaklaştırılarak Afganistan ile savaşa sürüklenmesi ve böylece ABD’nin, Çin’i baskılama arzusunu yerine getirmek için Çin’le yüzleşmeye yoğunlaşması arasında bir ilişki var mı? Yoksa yaşanan bu sınır çatışmalarının başka sebepler mi var?

H.22 Safer 1446

27.08.2024

Soru:

14 Ağustos 2024 Çarşamba günü Sudan’da yaklaşık 16 aydır süren savaşı durdurmak için ABD, İsviçre, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası ortakların arabuluculuğunda Cenevre görüşmelerinin açılış oturumu gerçekleştirildi. Görüşmelere Sudan ordusu katılmadı... Amerika’nın, Cidde yerine Cenevre’de bir konferans düzenlenmesi çağrısında bulunmasının ve katılımcı sayısını artırmasının nedeni ne? Ve görüşmelere ordu neden katılmadı? Ateşkes sağlamak gibi bir niyet olmayan Amerika’nın, Cenevre görüşmeleri çağrısı sadece bir zaman kaybı mı? Yoksa bunun hâlâ direnen İngiliz güçleriyle bir ilgisi var mı? El Faşir’de tekrarlanan bu çatışmanın nedeni ne? Ve El Faşir her iki taraf için de neden önemli? Teşekkür ederim.

H.15 Safer 1446

20.08.2024

Soru:

5 Ağustos 2024 tarihinde Bangladeş Başbakanı’nın, geçen ayın başından bu yana kamu sektöründeki kota sistemine karşı düzenlenen protestoların ardından istifa edip ülkeden kaçtığı açıklandı. İktidar partisi destekçilerinin protestocularla çatışması nedeniyle geçen ayın ortasından itibaren protestolar kana bulandı. Ordu yönetime el koyduğunu açıkladı ve ülkenin cumhurbaşkanı da parlamentonun feshedildiğini ve geçici bir hükümet atandığını duyurdu. Bu protestolar planlı mıydı? Ordu, bir anlaşma çerçevesinde mi müdahale etti? Konunun ülkedeki uluslararası çatışmayla bir bağlantısı var mı?

H.11 Safer 1446

16.08.2024

Soru:

Burkina Faso, Nijer ve Mali’yi yöneten cunta liderleri, 6 Temmuz 2024 Cumartesi günü Nijer’in başkenti Niamey’de düzenledikleri zirvede bir konfederasyon anlaşması imzaladıklarını duyurdular. Bu duyurunun arkasında uluslararası bir güç var mı? Eğer varsa, sadakat gösterdikleri ülke kim? Yoksa bu konfederasyon öznel bir davranış mı? Teşekkür ederim.

H.18 Muharrem 1446

24.07.2024

Soru: 16 Haziran 2024 tarihli El Hurra sitesine göre “Son günlerde Suudi Arabistan ve Amerika arasında 1974 tarihinde imzalanan ve petrol satışlarının ABD doları üzerinden fiyatlandırılmasını öngören anlaşmanın varlığından bahseden haberler medya sitelerinde genişçe yer aldı. Bu haberlere göre, 50 yıllık anlaşma artık sona erdi… Ancak Leader Insight sitesi pazartesi günü bu haberleri yalanladı ve “böyle bir anlaşmanın olmadığını” vurguladı.” Dolayısıyla eğer varsa, bu anlaşmanın gerçekliğini ve doların hegemonyasını sürdürmede petrolün oynadığı rolün netliğe kavuşturulmasını rica ediyorum… Sonra BRICS bloğu, doların gelecekteki hegemonyasını etkiler mi?

H.01 Muharrem 1446

07.07.2024

Soru:

Yahudi varlığının, ABD ve Batı’nın ahlaksız desteğiyle Gazze halkına karşı yürüttüğü soykırım savaşı beş ayı aşkın bir süredir devam ederken, 100.000’den fazla insan şehit olurken ve yaralanırken, çoğu binalar yıkılırken, Gazze savaşı sonrası çözüm projeleri ve başta Amerika olmak üzere sömürgeci ülkelerin planlarına göre işlerin siyasi olarak nasıl sonuçlanacağı konusunda çokça konuşulmaya başlandı. Peki bu plan ve çözümlerden ne bekleniyor? Batı Şeria’nın aynı kalması, Gazze’nin de askeri olarak işgal edilmesi mi bekleniyor? Yoksa Batı Şeria ve Gazze’de askerden arındırılmış bir devlet mi kurulacak? Ya da Batı Şeria aynı kalıp Gazze, uluslararası ve Arap yönetimi altına mı girecek ya da Batı Şeria gibi Gazze de kendi kendini mi yönetecek? Peki doğru çözüm nedir? Teşekkür ederim.

H.12 Ramazan 1445

22.03.2024

Soru:

Üst düzey bir parti yetkilisi, siyasi ve ekonomik istikrarsızlığın altını çizerek, Pakistan’ın en büyük iki partisi olan Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) ile Pakistan Halk Partisi’nin (PPP) sonuçsuz kalan seçimlerin ardından bir azınlık koalisyon hükümeti kurulması konusundaki görüş ayrılıklarını gidermeye çalışmak üzere Pazartesi günü bir araya geleceğini söyledi… Pazartesi günkü görüşmeler, koalisyon hükümeti kurulması görüşmelerinin beşinci turu olacak… (19.02.2024 Reuters) Pakistan seçimleri, ertelendikten sonra 8 Şubat 2024’te yapıldı... Pazartesi günü gerçekleşen söz konusu görüşmeler, Pakistan Adalet Hareketi (PTI) yanlılarının iktidardan dışlanması anlamına mı geliyor? Seçimlere hile karıştığı ve seçim sonuçlarıyla oynandığı suçlamaları gerçek mi? Pakistan’daki seçimlerin ardından işler nereye doğru gidiyor?

H.10 Şaban 1445

20.02.2024

Soru:

Pakistan Genelkurmay Başkanı Asım Münir, resmi ziyaret kapsamında gittiği ABD’deki de bir düşünce kuruluşunda yaptığı açıklamada, “Pakistan’ın, uzun vadeli çok yönlü ortaklık yoluyla ABD ile ikili ilişkileri geliştirmek istediğini ifade etti. Münir, “ABD’de siyasi ve askeri yetkililerle yaptığı görüşmelerin çok olumlu geçtiğini” sözlerine ekledi. (20.12.2023 Pakistan silahlı kuvvetleri X sayfası) 11 Aralık 2023 tarihinde Pakistan Silahlı Kuvvetlerinin medya kanadı olan Hizmetler-Arası Halkla İlişkiler Birimi’nden (ISPR) yapılan açıklamada, “Genelkurmay Başkanının ilk resmi ziyaret kapsamında dün ABD’ye gittiğini duyurdu”… Pakistan’ın ABD ile çok yönlü ortaklığı geliştirmesi ve Genelkurmay Başkanının ABD’de siyasi ve askeri yetkililerle yaptığı görüşmelerin çok olumlu geçtiğini belirtmesi ne anlama geliyor? Bu, özellikle Hindistan ve Keşmir meselesinde, Afganistan konusunda ve ayrıca Yahudi saldırganlığı karşısında Filistin halkına verilen desteği engellemek ve iki devletli çözüm adı altında Yahudi varlığını tanımak için Amerikalı sömürgecilerle daha fazla ittifak yapmak anlamına mı geliyor? Teşekkür ederim.

H.21 Cumâde’s Sânî 1445

03.01.2024

Soru:

2023 Ekim ve Kasım aylarında Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri arasındaki çatışmanın belirli bölgelere yoğunlaştığı görüldü. Ordu, Hartum’a, Hızlı Destek Güçleri de Darfur’a odaklanıyor. Diğer bölgelerde yaşanan çatışmalar ise, bu iki bölgeyle ilintili tali çatışmalardır. Sudan ordusu, Hartum’daki baskısını artırınca, Hızlı Destek Güçleri, 15 Aralık 2023 tarihinde El Cezire eyaletinin başkenti Vad Medeni kentine saldırı düzenledi. Yoğunlaşan bu çatışmalar, Sudan’da yeni bir bölünmenin habercisi mi? Güney Sudan ayrıldığı gibi Hızlı Destek Güçleri de Darfur’u mu ayıracak? Teşekkür ederim.

H.06 Cumâ’s Sânî 1445

19.12.2023

Soru:

30 Eylül 2023 tarihi itibariyle 120 bin Ermeni nüfusunun yaşadığı Dağlık Karabağ bölgesinden 100 binden fazla Ermeni göç etti. Ermeniler, Azerbaycan’ın bölgeyi geri almak ve bölgeyi silahlarını bırakan, teslim olduklarını açıklayan ayrılıkçı Ermeni güçlerden temizlemek amacıyla 19 Eylül 2023’te gerçekleştirdiği askeri operasyonun ardından bölgeden ayrılarak Ermenistan’a sığındılar. Ermenilerin güvenliğini sağlamakla yükümlü olan Rus barış gücü müdahale etmedi. Ermenistan, Azerbaycan ile ayrılıkçı güçler arasında yaşanan çatışma ve barış görüşmelerine mesafeli durdu. Peki neler yaşandı? Ermenistan neden mesafeli davrandı? Rus kuvvetleri neden müdahale etmedi? Amerika ve Avrupa’nın, özellikle de Amerika ile birlikte Minsk Grubu üyesi olan Fransa’nın konumu nedir?

H.19 Rabiu’l Evvel 1445

05.10.2023

Soru:

BBC News Arabic sitesinin 21 Eylül 2023’te bildirdiğine göre, “Suudi Veliaht Prensi, Çarşamba günü Amerikan Fox News kanalına verdiği röportajda, Krallığın “İsrail” ile normalleşme yolunda “ilerleme kaydettiğini” belirtti. “İsrail” ile ilişkilerde normalleşmeye her geçen gün daha da yaklaştıklarını kaydeden Bin Selman, bu noktaya gelinmesinde Başkan Biden yönetiminin desteğinin olduğunu vurguladı...” Bir Yahudi heyeti ilk kez Suudi Arabistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. “İsrailli yetkililer, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Riyad’daki toplantısına katılmak üzere “İsrailli” temsilcilerin Suudi Arabistan’da bulunmasından memnuniyet duyduklarını dile getirerek, bunu iki ülke arasında normalleşme yolunda iyi bir ilk adım olarak değerlendirdiler.” (11.09.2023 France 24) Suudi Arabistan, Arapların ihanet anlaşması trenine binmeye ve Yahudi varlığıyla ilişkiler kurmaya mı hazırlanıyor?

H.10 Rabiu’l Evvel 1445

25.09.2023

Soru:

30 Ağustos 2023’te Gabon’da ordudan, cumhuriyet muhafızlarından ve güvenlik güçlerinden bir grup subay, Seçim Komisyonu’nun üçüncü dönem zaferi ile sonuçlanan seçim sonuçlarını açıklamasından hemen sonra iktidara el koyduklarını ve Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo’yu ev hapsinde tuttuklarını, seçimlerin iptal edildiğini, devlet kurumlarının feshedildiğini ve sınırların bir sonraki duyuruya kadar kapatıldığını duyurdu. Cumhuriyet Muhafızları Komutanı Nguema’nın ülkenin geçici devlet başkanı olarak atandığı duyuruldu… Bu darbenin sırrı nedir? Bölgedeki uluslararası çatışmayla ilişkisi var mıdır?

H.20 Safer 1445

05.09.2023

Soru:

13 Ağustos 2023 Pazar akşamı Nijer’deki cunta yönetimi, “Devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u “vatana ihanet” ve “ülkenin iç ve dış güvenliğini tehlikeye atmak” suçlarından yargılanacağını duyurdu. Cunta yönetimi yaptığı açıklamada, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) uyguladığı yaptırımları kınadığını yineledi…” (14.08.2023 El Cezire) Nijer’deki Cumhurbaşkanlığı Muhafızları komutanı General Abdurrahmane Tchiani, kendilerine “Vatanı Koruma Ulusal Konseyi” ismini veren bir grup Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı askerinin cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u devirdiğini ve konutunda alıkonulduğunu duyurduktan iki gün sonra 28 Temmuz 2023 tarihinde ülkesinin resmi televizyonunda yaptığı açıklamada, kendisini ülkenin geçici cumhurbaşkanı olarak atadığını duyurdu. Bu darbe operasyonu, ülkedeki etkili güçler arasındaki çatışmayla ilgili bir içsel mesele midir, yoksa arkasında dış güçler var mı ve operasyon uluslararası çatışmanın bir parçası mıdır? Sonra Bazum’un vatana ihanetle suçlandığı halde tutuklanmayıp dışarıda yetkililerle görüşmesini nasıl anlamalıyız?

H.28 Muharrem 1445

15.08.2023

Soru:

Rusya, NATO’ya katılım niyetini açıkladığında neden Ukrayna’ya karşı askeri harekatta bulundu da ittifaka fiilen katılan Finlandiya’ya ve ittifaka katılımı an meselesi haline gelen İsveç’e karşı herhangi bir askerî harekâtta bulunmadı?

H.26 Muharrem 1445

13.08.2023

Sorular Cevaplar

Birincisi: 31 Temmuz 2023 tarihinde El Cezire sitesinin bildirdiğine göre, “Polisin olaya izin vermesinin ardından iki kişi, Stockholm’deki İsveç parlamentosu önünde Kur’an-ı Kerim’i yaktı. İslam İşbirliği Teşkilatı, video konferans yoluyla düzenlediği olağanüstü toplantısında İsveç ve Danimarka’daki bu tür saldırıları kınadı... Haziran 2023’ün sonlarında Salwan Momika ve Salwan Necm isimli şahıslar, Stockholm’ün merkezindeki bir caminin önünde düzenledikleri bir gösteride önce Kuran’ın üzerine bastılar, ardından Kuran-ı Kerim’i yaktılar.” Bu eylemler, İslam’a ve Müslümanlara olan içsel nefretlerinden mi kaynaklanıyor yoksa bu iğrenç eylemlerin perde arkasında siyasi incelikler var mı?

İkincisi: 25 Temmuz 2023’te Emarat Al Youm sitesinin aktardığına göre, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta 3 Körfez ülkesine yaptığı geziyi “çok başarılı ve verimli” olarak nitelendirdi. Erdoğan, Pazartesi akşamı televizyonda yaptığı bir konuşmada, iş dünyasından kalabalık bir heyetle Körfez’e düzenlediği gezinin dış politika alanında “çok önemli bir adım” teşkil ettiğini kaydetti.”

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17-19 Temmuz 2023 tarihlerinde beraberinde 200’den fazla iş adamı ve önemli isimlerle birlikte Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne bir ziyaret gerçekleştirdi… Bu ziyaretin amacı nedir? Oysa Körfez ülkeleri, uluslararası siyasi ilişkiler açısından Türkiye’den farklı bir yol izlemektedir. Yoksa bu ziyaretin nedeni, salt ekonomik saikler mi? Çünkü Türk ekonomisi, gözle görülür bir şekilde yüksek enflasyondan mustariptir. Teşekkürü bir borç biliyor, şükranlarımı sunuyorum.

H.16 Muharrem 1445

03.08.2023

Soru:

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ülkeleri, 12 Temmuz 2023 tarihinde Rusya sınırında bulunan Baltık cumhuriyetlerinden Litvanya’da bir zirve gerçekleştirdi. Bu zirveden ne çıktı? Ukrayna’nın NATO’ya katılım talebi neden reddedildi? Ukrayna’daki savaşın durumu ne?

H.30 Zilhicce 1444

18.07.2023

Page 1 of 23 pages  1 2 3 >  Last »