Aya

istabl.
1953
HT logo
 
 
 
               
 

:::
:::
 

Bismillahi Al-Rahman Al-Raheem

Bir Sorunun Cevabı

Soru: Ekonomik kriz, tüm dünyayı yiyip bitirmeye devam etmektedir. Mesela Amerika’nın birçok devlete özellikle de Çin’e büyük borçları vardır. O halde Amerika, dolar basarak Çin’e olan borçlarını kapatabilir mi yoksa IMF kanunları buna engel mi olur?

Cevap: Amerika, IMF’nin onayıyla veya gizlice, hatta onun onayı olmadan “alenen” kağıt para basabilir. Zira IMF üzerinde fiili nüfuza sahip olan Amerika’dır. Dolayısıyla sahte gerekçeler göstererek meselenin hakikatini gizleyebilir ve bunu da IMF’ye dayandırabilir! Ancak böylesi bir yöntemle kağıt para basılması, doların değerinin düşmesine, dolayısıyla enflasyona, yani fiyatların yükselmesine yol açar. Bunun içindir ki baskın bir çıkarı olmadıkça Amerika, buna yeltenmez.

Mesela haberler, petrolün varil fiyatının 150 dolara kadar yükselmesine neden olan ve “arkasında Amerika’nın olduğu” petrol spekülasyonları sırasında Amerika’nın “iki (2) ila dört (4) trilyon” arasında kağıt para bastığını aktardılar. Dolayısıyla Amerika, rezervlerine eklemek üzere doğrudan veya dolaylı şekilde petrolün en büyük oranını satın alabilmek için bu kağıt paraları basmıştır ki o, bunda fiyatların yükselmesi ve doların düşmesinin ötesinde kendisi için bir çıkarın olduğunu görmüştür. Ancak Amerika, küresel ekonomik krizin tırmanmaya başlamasıyla bunu durdurmuştur. Çünkü Amerikan piyasaları, pek çok şirketin iflası, borçların artması, üretimin ve tüketimin düşmesi nedeniyle artan enflasyonu kaldırabilecek bir durumda değildi.

Amerika’nın büyüyen bir ekonomik karşılığı olmaksızın şu anda kağıt para basması imkansızdır ve bu da görünür gelecekte devam edebilir.

Ancak Amerika, herhangi bir zamanda karşılıksız para basımında kendisi için bir çıkar görürse bunu yapar. Zira diğer devletlerin rezervine oranla büyük oranda nakdine tahakküm eden tek devlet olmasının yanı sıra IMF üzerinde fiili nüfuzu vardır.

Binaenaleyh Amerika, ödemesi gereken borçları kapatmak için şu anda para basmış olsa bile şu iki sebepten dolayı bunun hiçbir faydası olmaz:

Birincisi: Çünkü kağıt paranın değeri düşecektir. Zira piyasaya sürülen para miktarı ne kadar artarsa değeri de o kadar azalacaktır. Dolayısıyla alacaklı ile borçlu arasında ekonomik sorun meydana gelecektir. Mesela alacaklı olan devlet de Çin gibi büyük bir devlet olduğunda bu, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri etkileyecek ve Amerika’nın ekonomik krizini olduğundan daha fazla arttıracaktır. Hele ki Amerika ile Avrupa, krizi yalnız başına bırakmayıp ondan çözümüne katkıda bulunmasını istemişlerken.

İkincisi: Ekonomik bir karşılığı olmayan piyasaya sürülmüş kağıt paranın artması Amerika içerisinde emtia fiyatlarının artmasına yol açacaktır ki Amerika’daki ekonomik piyasalar bunu kaldıramaz…

Tüm bunlardan dolayı Amerika’nın büyüyen ekonomik bir karşılığı olmaksızın yeni bir kağıt para basması en azından görünür gelecekte beklenmemektedir.

Ancak dediğimiz gibi bu bir muhtemel olarak durmaktadır. Zira Amerika, siyasi yada ekonomik olsun muhtemel bir çıkarının olduğunu gördüğünde hem dolarının dünyanın pek çok devletin rezervine yayılması hem de IMF üzerindeki fiili nüfuzunun dürtüsüyle bunu yapacaktır.

21 Cumâde’l Ulâ 1430

   
16.05.2009
   



...:-

Bir Sorunun Cevabı