Aya

istabl.
1953
HT logo
 
 
 
               
 

Siyasi Tahliller
Konu
İndir

Soru:
TL, bir günde 10 Ağustos 2018 günü yüzde 14 değer kaybetti. Bu yılın başından beri ise yüzde 21’den fazla sürekli değer kaybetmiştir… ABD’nin Türkiye’den ithal ettiği çelik ve alüminyuma koyduğu ek gümrük vergisi, 2016 yılından bu yana Türkiye’de tutuklu bulunan Amerikalı rahip krizi ve serbest bırakma istemi TL’deki değer kaybını artırmıştır… Bütün bunların nedeni nedir? Sonra peki bu krizin akıbeti ne olacak? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.12 Zilhicce 1439

23.08.2018

Soru:

Rejimin Kuneytra, Guta ve daha öncesinde Halep’i ele geçirmesinden sonra Deraa’da yıllarca girmeye zorlandığı bölgelere kolaylıkla girmesinin ardından şimdi dikkatler İdlib üzerine yönelmektedir. Bu, gelişmelerin incelenmesinin gerekliliğine işaret etmektedir. Kuşkusuz Amerika’nın rolü ve oyunlarını, müttefiklerinin pozisyonu ve oyunlarını, Türkiye gibi gerilimin azaltılması için garantör devletlere ve Rusya gibi fiili müdahalelere üstü örtülü onayında Amerika’nın rolünü görmüştük. Şimdi ne oluyor ve olacak? Bu devletler Suriye devrimi ile bu şekilde oynamayı nasıl başardılar? Üstlendikleri roller neler? Bundan sonra ne olacak?

H.16 Zilkade 1439

29.07.2018

Soru:

16 Temmuz 2018 Pazartesi günü ABD ve Rusya devlet başkanı Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bir araya geldi. Bu görüşme iki ülke arasında gerilimin son erdiği anlamına mı geliyor? 12 Temmuz 2018’deki NATO ülkeleri zirvesinden ve Amerika ile Avrupalı müttefikleri arasında gün yüzüne çıkan gerilimden sonra böyle bir zirve düzenlemenin belli işaretleri var mı? Bu zirvenin Rus-Çin ilişkileri ve Suriye’deki çözüm üzerinde bir etkisi var mı?

H.08 Zilkade 1439

21.07.2018

Soru:

Belçika ve Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel’de, 11-12 Temmuz 2018’de NATO zirvesi düzenlendi. Zirveye ABD Başkanının yanı sıra NATO üyesi ülkelerin 29 lideri katıldı. Trump ile 29 ülke lideri arasında savunma harcamalarını, gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 2’sine karşılık gelecek şekilde artırılması ile ilgili şiddetli tartışma yaşandı. Amerika neden böyle davranıyor? Ve NATO’nun akıbeti nedir?

H.04 Zilkade 1439

17.07.2018

Soru:

Soru, özellikle de ikinci şıkkı çok hassastır, bu yüzden özür diliyorum. Ancak bir süredir beni rahatsız edip duruyor… Soru için bir cevap varsa ne mutlu, yoksa da ne mutlu. Biliyorum, sorumlu, böyle bir durumda cevap için uygun koşulların olup olmadığını sorandan daha iyi bilir… Sorum, iki şıktan oluşuyor:

H.11 Şevvâl 1439

24.06.2018

Soru:

ABD Başkanı Trump, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim ile 12 Haziran 2018’de Singapur’da bir zirve düzenledi. Zirve sonunda ortak bir belge imzalandı. Alelacele uzlaşı sağlandı. Oysa her iki lider arasındaki gerginlik geçtiğimiz yıl zirveye ulaşmış, nükleer silah kullanma tehdidinde bulunulmuştu. Bu kadar hızlı nasıl uzlaşı sağlanabilir? Uzlaşının içerik ve sonuçları nelerdir?

H.02 Şevvâl 1439

16.06.2018

Birinci Soru:

24 Mayıs 2018’de petrol fiyatlarında dikkat çekici bir artış gözlemlendi. 2014 yılındaki düşüşten sonra Brent ham petrolün fiyatı 79 dolar, Texas ham petrolün fiyatı da 71 dolara ulaştı. Bu, yükselen petrol fiyatlarında dünyanın yeni bir sürece girdiği anlamına mı geliyor? Yaklaşık 150 dolar seviyelerinde seyreden önceki fiyatlara doğru mu gidiyoruz? Bunun sebepleri nedir?

İkinci Soru:

Erdoğan, üç günlük resmi bir ziyaret için 13 Mayıs 2018 Pazar günü Londra’ya gitti. Ziyaret sırasında Erdoğan, Kraliçe Elizabeth ve Başbakan Teresa May ile görüştü. Erdoğan, İngiltere ziyaretini, Türkiye’de 24 Haziran’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bir kaç hafta önce gerçekleştirdi… Bilindiği üzere Erdoğan’ın İngiltere ile ilişkisi, 2016 yılındaki başarısız darbeden bu yana gergindir. Peki, böyle bir ziyaret neden gerçekleşti ve amacı ne? Amacına ulaştı

Üçüncü Soru:

Malezya’da 9 Nisan 2018’de yapılan genel seçimleri Başbakan Necip kaybetti. 92 yaşındaki Mahathir kazandı ve başbakan olarak yeniden siyasete geri döndü. Seçimlerin ardında sanki belli bir planlama varmış gibi geliyor. Seçimlerin geri planında dışsal motifler var mı? Yoksa mevzu, söylendiği gibi yerel demokratik oyun mu?

Dördüncü Soru:

8 Mayıs 2018’de Ermenistan parlamentosunda yapılan oylamada muhalif lider Nikol Paşinyan Başbakan seçildi. Böylece Ermenistan’da üç haftadır süren Rus yanlısı hükümet karşıtı protesto gösterileri sayfası kapanmış oldu. Soru şu: Ermenistan’daki bu siyasi dönüşümün boyutu ne? Bu, Rus nüfuzunun Ermenistan’dan def edileceği anlamına mı geliyor? Bu konuda, Batının “Avrupa ve Amerika” bir rolü var mı?

H.10 Ramazan 1439

26.05.2018

Soru:

Bildiğimiz kadarıyla Amerika, kurumlar devletidir. Uluslararası politikada Amerika’nın ana hatlarını başkan değil, yönetim kurumları belirler. Amerika, İran’la imzaladığı nükleer anlaşmayı bir zafer olarak kabul etmişti. Şimdi ise anlaşmadan çekilen Trump, bunu bir zafer olarak addetti. Bunu nasıl açıklayabiliriz? Lütfen bunu açıklar mısınız, teşekkür ederim.

 

H.27 Şa’bân 1439

13.05.2018

Soru:

05 Nisan 2018’de Putin, Ruhani, Erdoğan zirvesi hakkında yayınlanan bildiride, bu üçlünün, Suriye’de Amerikan hegemonyasındaki laik yönetimi perçinlemek için ABD çıkarını kollayıcı faaliyette bulundukları geçiyor. Buna göre Putin, ABD’nin hizmetinde olmak için Amerika ile uyum halinde Suriye’de faaliyet yürütüyor… O halde bu sabah Amerika’nın Suriye’ye düzenlediği hava saldırısını nasıl açıklayabiliriz? Hâlbuki Rusya’nın Tartus ve Hmeymim hava üslerinde askeri birlikleri olduğu biliniyor. Rusya, hem Amerika ile uyum halinde çalışacak hem de Suriye’deki birlikleri Amerika tarafından vurulacak. Bu nasıl oluyor? Sonra çıkarları farklı olan Amerika, İngiltere ve Fransa arasında kurulan koalisyon da neyin nesi? Lütfen açıklar mısınız? Allah mükâfatınızı artırsın… Alelacele sorulmuş bir soru olduğu için beni bağışlayınız…

H.27 Receb 1439

14.04.2018

Soru:

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Fransa ziyaretini tamamladı. Ziyaret, 09 Nisan 2018 Pazartesi günü başladı, 10 Nisan 2018 gününe kadar devam etti… Daha önce Muhammed bin Selman, 07 Mart 2018’de İngiltere’ye üç günlük bir ziyaret gerçekleştirmişti. 20 Mart 2018’den 08 Nisan 2018 gününe kadar da Amerika’yı ziyaret etti… Ziyaretler sırasında devlet başkanları gibi ağırlandı. Peki, bu ziyaretlerin arka planında neler oldu? Ziyaretlerin çıkarları farklı kesimlere dönük olması oldukça ilginç, pekâlâ ortak paydaları ne? Lütfen açıklar mısınız? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.24 Receb 1439

11.04.2018

Soru:
Güney Hareketi hâlâ Amerikan yanlısı mı? Yoksa konsey, BAE çevrelemesi ve BAE uyduluğu yüzünden İngiliz ajanlığına mı dönüştü? Bilindiği gibi BAE, Yemen’de İngiliz yanlısı cenahı temsil ediyor. Başka bir deyişle: Amerika, Güney Hareketi’ni tutmakta başarısız mı oldu? İngiltere, BAE aracılığıyla kendi tarafına mı çekti? Yoksa Güney Hareketi hâlâ Amerikan yanlısı olarak mı devam ediyor? Aden’deki askeri gücü nedeniyle BAE, Güney Hareketi’ni etkiledi, ama İngiliz yanlısı yapamadı mı diyeceğiz?

H.08 Cumâde’s Sânî 1439

24.02.2018

Soru:
Fırat Kalkanı Operasyonu, Erdoğan’ın Halep’i peşkeş çekmesi ve rejimin Halep’i ele geçirmesine kolaylık sağlaması sonrası Erdoğan’ın Suriye’ye yönelik operasyonlarında nispeten durgunluk olduğu görüldü. Ancak 20 Ocak 2018 Cumartesi günü havadan ve karadan Afrin’e düzenlenen Zeytin Dalı Harekâtı ile Erdoğan durgunluğunu bozarak yeniden harekete geçti. 21 Ocak 2018 Pazar günü Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, “20 Ocak Cumartesi günü “Zeytin Dalı Harekâtı’nın başlatıldığı hatırlatıldı... Zeytin Dalı Harekâtı planlandığı şekilde devam etmekte olup, kara harekâtı başlamıştır.” denildi. [21.01.2018 Türk Press] Zeytin Dalı Harekâtı halen devam etmektedir. Pekâlâ, harekâtın amacı nedir? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.07 Cumâde’l Ûlâ 1439

24.01.2018

Soru:

06 Ocak 2018 günü İran yönetimi, İran’daki gösterilerin arkasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin olduğunu iddia etti. Ertesi günü (07 Ocak 2018) ise Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, İran’daki gösterilerin arkasında IKBY’nin rolü olduğuna dair ortaya atılan iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Medyada, başta Süleymaniye olmak üzere Kürdistan Bölgesi’nde 19 Aralık 2017 tarihinde meydana gelen hükümet karşıtı gösterilerin arkasında İran olduğuna dair haberler yer aldı. Buna göre 28 Aralık 2017’de İran’da patlak veren gösterilerin arkasında etki tepkiden (misilleme) hareketle Irak Kürdistan Bölgesi’nin olduğunu söyleyebilir miyiz? Başka bir deyişle:
1- İran ve Irak Kürdistan Bölgesi’nde meydana gelen gösteriler misilleme kategorisinden mi?
2- Gösteriler, kendiliğinden gelişmiş yerel ölçekli gösteriler mi? Yoksa dış mihraklı gösteriler mi?
3- Şayet dış motivasyonluysa o zaman provokatör kim? İran veya Irak Kürdistan Bölgesi’nde meydana gelen bu protestolardan yönetim değişikliği mi arzulanıyor?  Allah mükâfatınızı artırsın.

H.24 Rabiu’s Sânî 1439

11.01.2018

Birinci soru:

Rejimi korumak ve muhalifler ile siyasi çözüme ortam hazırlamak için Rusya’nın Amerikan onayı ya da emriyle Suriye’ye girdiğini biliyoruz… Ancak Amerika’nın, Rusya’nın rejim ile muhalifleri Astana ve Soçi’de toplama çabalarını boykot ettiğini görüyoruz. Katıldığında bile Ürdün gibi gözlemci vasfıyla katıldı! Bunu nasıl açıklayabiliriz? Teşekkür ederim.

İkinci soru:

Hariri, 05 Aralık 2017 günü istifasını resmen geri çekti ve kendi başkanlığında gerçekleşen kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, kabinenin “Arap ülkelerindeki sorunlardan uzak durulması” konusunda mutabakat sağladığını vurguladı... Hariri’nin davranışlarını izleyenler karışıklık ve çelişki olduğunu görürler: Lübnan’ın yıllardır yaşadığı Cumhurbaşkanlığı boşluğunun ardından Hariri, 20 Ekim 2016 günü Avn’e gitti. Avn ve Hizbullah’ın tek bir blok ve etkin aktörün de Hizbullah olduğunu bildiği halde Cumhurbaşkanlığı ile hükümet konusunda mutabakata vardılar… Hariri, 04 Kasım 2017’de Suudi Arabistan’da istifasını açıklayarak Hizbullah’a yönelik zehir zemberek açıklamalarda bulunmuştu… Şimdi ise istifasını geri çekti ve Hizbullah’ın da ortak olduğu hükümetteki görevine devam etti! Bu kargaşa ve çelişkiyi nasıl açıklayabiliriz? Sonra burada İran ve partisinin nüfuzunu baltalama eğilimi var mıdır? Şuan ki konjonktürden yararlanarak Yahudi devleti, Lübnan ya da Hizbullah’a olası bir saldırı düzenleyebilir mi? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.21 Rabiu’l Evvel 1439

09.12.2017

Soru:

19 Kasım 2017 günü almodon sitesi, Suudi Arabistan’da devam etmekte olan yolsuzlukla mücadele operasyonunun askeri daireye de sıçradığını aktardı. “Suudi Arabistan’da “yolsuzlukla mücadele” operasyonu uzmanı Suudi bir yetkili, finansal sözleşmelerde yolsuzluk yaptıkları şüphesiyle Savunma Bakanlığında görevli 14 emekli subay ve iki Ulusal Muhafızları subayının gözaltına alındığını söyledi.” [19.11.2017 almodon] Suudi Kral Selman b. Abdülaziz tarafından kurulan Veliaht Prens Muhammed b. Selman başkanlığındaki Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, 04 Kasım 2017’den başlayan operasyon kapsamında onlarca eski bakan ve ünlü iş adamlarını gözaltına aldı. Hem gözaltına alınanların hem de yakınlarının hesapları donduruldu. “Reuters’in bildirdiğine göre yolsuzlukları soruşturma komisyonu, görevden alınan Veliaht Prens Muhammed b. Nayef, önde gelen Suudi Kraliyet ailesi üyesi biri ve yakınlarının banka hesapları donduruldu. Bin Nayef, Suudi Kral tarafından görevden alınıp yerine oğul Muhammed b. Selman’ı veliaht tayin edene kadar ülkede veliahtlık görevini icra ediyordu… Geçtiğimiz hafta komisyon, 11 prens hakkında gözaltı kararı vermişti…” [08.11.2017 BBC Arapça] Suudi Arabistan’da neler oluyor? Ve Amerika işin neresinde duruyor?

H.02 Rabiu’l Evvel 1439

20.11.2017

Soru:

04 Kasım 2017 tarihinde Şarku’l Avsat gazetesi, “Kahire görüşmelerinde Libya ordusunun birleşmesi konusunda anlaşmaya varıldığını” bildirdi. Libya askeri yetkilileri, Libya ordusunun yapısını belirlemek amacıyla 30 Ekim 2017 tarihinde Kahire’de bir araya geldiler. Malum, 21 Eylül 2017’den itibaren Birleşmiş Milletler (BM) Libya Elçisi Ğassan Selame, çözüm için yol haritası belirlemek amacıyla Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Fayez Serrac ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ile yapılan görüşmelere başkanlık etmeye başladı. Ancak görüşmeler, 2015 yılı sonunda imzalanan Suheyrat Anlaşması’nın 8. maddesindeki çıkmaz nedeniyle bir ayı doldurmadan askıya alındı.
Soru şu: Askeri toplantılar, siyasi görüşmelerin başarısız olduğu anlamına gelir mi? Başka bir deyişle askeri toplantılar, başarısızlıkla sonuçlanan siyasi görüşmelerin ardından 8. Maddeye askeri çözüm bulmak için mi?
Sonra tarafların daha önce mutabakata vardığı, şimdi ise uzlaşamadıkları Suheyrat Anlaşması’ndan bu yana geçen iki yıllık süre zarfından ne gibi yeni gelişme oldu ki? Teşekkür ederim.

H.17 Safer 1439

06.11.2017

Soru:

19 Ekim 2017 günü BBC’nin İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un ofisinden aktardığına göre “İspanya hükümetinin bölgenin özerklik statüsünü kaldıran anayasanın 155’inci maddesinin uygulanması için toplanacağını duyurdu… Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’a hitaben yazdığı mektubunda, İspanya hükümetinin diyaloga yanaşmaması ve anayasanın 155’inci maddesini uygulaması halinde Katalonya Parlamentosu’nda bağımsızlık oylamasının yapılacağını söyledi.” 1 Ekim günü düzenlenen referandumun ardından Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı, 10 Ekim 2017 günü Katalonya Parlamentosunda yaptığı konuşmada, Katalonya’nın İspanya’dan bağımsızlık hakkı kazandığını, ancak kararın diyaloğa açık olduğunu belirtti… Katalonya Özerk Yönetimi, İspanya devletinin kralı, hükümeti ve anayasa mahkemesi ile referanduma karşı olduğunu bildiği halde neden bağımsızlık referandumu düzenledi? Referanduma ilişkin uluslararası toplumun pozisyonu nedir? Sonra Katalonya’nın bağımsızlık olasılığı ne kadar? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.29 Muharrem 1439

19.10.2017

Soru:
Amerika ve Kuzey Kore arasında gerilim giderek artmakta, Amerika Güney Kore’de büyük bir askeri tatbikat gerçekleştirmekte, söz konusu gerginlik nedeniyle Amerika Kuzey Kore’yi nükleer bir savaştan alı koymak adına içinde uçakları taşıyan bir firkateyn de olmak üzere bir savaş filosunu göndermiş bulunmaktadır. Nitekim BBC 15 Nisan 2017’de Kuzey Kore’nin ABD’yi bölgede kışkırtıcı herhangi bir tasarrufta bulunmaması yönünde uyararak; “Kuzey Kore nükleer bir saldırıya cevap vermeye hazırdır.” dediğini belirtti. Bu gerginliğin aslı nedir? Bu iki ülke arasında bir savaşın patlak vermesi mümkün müdür? Ayrıca, özellikle Kuzey Kore kendi blokundan olması hasebiyle Çin’in bu gerginlikteki konumu nedir?

H.26 Receb 1438

23.04.2017

Soru:
Barzani, elverişsiz uluslararası ve bölgesel konjonktüre rağmen Kürdistan bağımsızlık referandumu konusunda neden ısrar ediyor? Günümüz koşullarında yapılacak referandum Kürtlerin aleyhine değil mi? Referandum olacak mı? Referandum yapılır da referandumdan evet oyu çıkarsa, bölgede bir Kürt devleti kurulur mu? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.18 Zilhicce 1438

09.09.2017

Soru:

15 Ağustos 2017 tarihinde Taliban, ABD Başkanı Trump’a yazdığı açık mektupta ülkeye ilave asker göndermek yerine mevcut Amerikan birliklerini Afganistan’dan tamamen geri çekmesi için bir çağrı yaptı. “Taliban, ABD Başkanı Donald Trump’a Amerikan askerlerini Afganistan’dan tamamen çekmesi için bir çağrıda bulundu. Açık mektupta ABD Başkanı’nı Washington karşıtı bu ülkeye ilave asker göndermemesi konusunda uyardı...” [Kaynak: 15.08.2017 Novosti, RT, Russia Today] Bu, Afganistan için yeni strateji planları olan Trump’a bir cevap niteliğindedir. Beyaz Saray yetkililerince yakında bu yeni stratejinin hazır olacağı ile ilgili yapılan açıklamalar artarken, Taliban, bu yeni strateji gereği ülkeye ilave asker gönderilmesinden korkuyor. Söz konusu site, 10 Ağustos 2017 günü Trump’ın gazetecilere yaptığı açıklamada “Kendi idaresindeki yönetimin, Afganistan’la ilgili karar vermeye “oldukça” yakın olduğunu ifade etmişti. Devamla şunları kaydetmişti: “Bu, benim için önemli bir karardır. Ben, kaos devraldım ve biz bu kaosu önemli ölçüde azaltmak için çaba sarf ediyoruz…” Tüm bunlar, Amerika’nın Afganistan için yeni strateji geliştirme konusunda ciddi olduğu anlamına mı gelir? Yeni stratejinin içeriğinde ilave asker göndermek ya da ilave asker göndermeden Afganistan’da Pakistan veya Hindistan’a aktif rol vermek konuları da var mı? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.24 Zilkade 1438

16.08.2017

Page 6 of 23 pages « First  <  4 5 6 7 8 >  Last »