Aya

istabl.
1953
HT logo
 
 
 
               
 

Siyasi Tahliller
Konu
İndir

Soru:

Irak, Lübnan ve İran’daki halk hareketlerinin, 5 Kasım 2019 tarihinde yayınlanan genel hatlarda geçtiği üzere spontane başladığını biliyoruz. Hâlâ öyle mi? Amerikan güdümündeki bu üç ülkede Avrupa’nın bir rolü var mı? Bu ülkedeki koşullar böyle devam eder mi? Yoksa Amerika, Mısır ve Sudan’da yaptığı gibi, bu ajanları veya bir kısmını normal yolla ya da ordu aracılığıyla değiştirir mi? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.07 Rabiu’s Sânî 1441

04.12.2019

Soru:

“Benimsenmeyen kitaplar arasında yer alan İslami Tefkir kitabında, dua kaderi önlemez. Ne kazayı ne de Allah Subhânehu ve Teâlâ’nın ilmini değiştirmez ifadesi geçiyor…” Bana göre ise Kuran ve Sünnette bu anlayışa aykırı düşen naslar var. Örneğin Rasûl SallAllahu Aleyhi ve Sellem’den şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:
لا يَرُدُّ الْقَضَاءَ إِلا الدُّعَاءُ  “Kazayı ancak dua önler” Bu anlamda daha pek çok hadis var. Bu hadisler, duanın kaderi değiştirebileceğini kanıtlıyor. Söz konusu kitapta geçen metin ile bu naslar arasındaki bu çelişkiyi nasıl ele almalıyız? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.16 Rabiu’l Evvel 1441

13.11.2019

Soru:

Avrupalı yetkililerin Sudan’a akın ettikleri, Hamduk hükümetini destekleyici açıklamalar yaptıkları göze çarpıyor. 16 Eylül 2019’da Fransa Dışişleri Bakanı, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Hartum’da, Sudan Başbakanı Hamduk ile görüştü. Le Drian, ülkesinin Sudan’a 60 milyon Avro mali yardım sağlayacağını ve Sudan’ı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarmak için çalışacağını söyledi. Resmi temaslarda bulunmak üzere Hartum’a gelen Almanya Dışişleri Bakanı da Sudan’ın adının terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarılması hakkında benzer açıklamalar yaptı... Bu temaslar ve mali yardımlar, ordu karşısında Özgürlük ve Değişim Güçleri’nin elini güçlendirmek için mi? Yoksa başka nedenlerden ötürü mü? Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, 05 Eylül 2019’da Nisan ayındaki darbenin ardından ilk hükümetin kurulduğunu açıkladı ve “Ordu ile siviller arasında geçen ay imzalanan iktidar paylaşımı anlaşması uyarınca hükümetin üç yıl görev yapacağını söyledi…” [05.09.2019 France 24] İktidar paylaşımı anlaşmasının istikrarlı bir şekilde devam etmesi bekleniyor mu? Yoksa yeniden gerginlik yaşanabilir mi?

H.24 Muharrem 1441

23.09.2019

Soru:

Netanyahu, Yahudi varlığındaki seçimlere iki haftadan az bir süre kala kritik seçim döneminde 12 Eylül 2019’da Moskova’yı ziyaret etti. Öncesinde 05 Eylül 2019’da İngiltere’ye kısa süreli bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında “Brexit” yükü altında ezilen İngiltere Başbakanı ile bir araya geldi. Ziyaret, Johnson’un AB’den anlaşmasız çıkmak konusunda İngiliz parlamentosunda üst üste yenilgi yaşadığı bir zamanda gerçekleşti… Bu ziyaretlerden Netanyahu’nun acelesi olduğu anlaşılıyor! Olağanüstü ve beklenmedik gibi görünen bu ziyaretlerin perde arkası ne? Seçim endeksli mi yoksa başka farklı amaçlar mı gözetildi?

H.14 Muharrem 1441

13.09.2019

Soru:

Mukaddimet-ud Düstur kitabının 21’inci maddesinde “Buradaki cemaat, cins bir isim olup herhangi bir cemaat demektir. Dolayısıyla mutlak olup onunla kastedilen cinstir…” ifadesini kullandık. Benim iki sorum olacak:
1- “Cemaat” yerine “Burada ümmet, cins isimdir.” denilseydi daha yerinde olmaz mıydı? Çünkü mesele, ayetin lafzının delaletiyle alakalıdır. Onun için olduğu gibi bırakmak daha güzel olmaz mıydı?
2- Birçok dil kaynağında, ümmet sözcüğünün (cemaat, kavim, raht (topluluk) ve taife sözcükleri gibi…) cins isim değil de cemi isim olduğu belirtildi. Ümmet (ve cemaat) sözcüklerini neden cemi isim olarak değil de cins isim olarak itibar ettik?

H.02 Muharrem 1441

02.09.2019

Soru:

Mısr’ul Arabi sitesinin 28 Ağustos 2019’da aktardığına göre “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Akdeniz gazı sondaj çalışmaları hakkında Mısır, Kıbrıs ve AB yaptırımlarına meydan okuyarak “Son sürat devam eden arama ve sondaj çalışmalarını günümüzde veya gelecekte engelleyebilecek kimse yoktur.” Bu açıklamalar, bu dört ülke arasında Doğu Akdeniz gazı üzerinde bir çekişmenin olduğu anlamına mı gelmektedir? Ayrıca Doğu Akdeniz’deki gaz miktarı uğruna devletler arasında bir çekişme meydana getirebilecek kadar büyük müdür? Allah sizi hayırla mükafatlandırsın.

H.02 Muharrem 1441

01.09.2019

Soru:

Beyaz Saray, bir açıklamasında, ABD Başkanı Trump’ın Cuma günü Pakistan’ın Başbakanı İmran Han ile yaptığı telefon görüşmede şöyle dediği belirtilmiştir: “Önemli olan Hindistan ve Pakistan’ın Cammu Keşmir konusunda karşılıklı ikili diyaloglar yolu ile gerginliği azaltmaya çalışmalarıdır.” [17.08.2019 Reuters] Trump, Hindistan Başbakanı Modi’nin Keşmir’i resmi olarak ilhak etmekle övündüğü bir zamanda bunları söylemiştir. Kaldı ki Pakistan ve Hindistan arasında bu konuda ciddi bir tartışma da çıkmamıştır. Başbakan Modi, 15 Ağustos 2019 tarihinde Hindistan’ın Bağımsızlık Günü vesilesiyle yaptığı konuşmada, kendi hükümetinin önceki Hindistan hükümetlerinin başaramadığını başardığını söyledi. [16.08.2019 Şarku’l Avsat]

Soru şu: Hindistan resmen Keşmir’i kendi ülkesine katmışken diyaloğun ne faydası olacaktır? Neden Pakistan, özellikle buna muktedir olduğu halde Keşmir’i kurtarmanın doğru yolu olan cihat yolunu tutmuyor. Artı Amerika’nın bunda rolü var mıdır? Allah sizi hayırla mükâfatlandırsın!

H.17 Zilhicce 1440

18.08.2019

Soru:

Aden’de ne oldu, neler oluyor? El Zübeydi’yi Aden valisi olarak atayan Hadi hükümeti ile El Zübeydi Konseyi arasında nasıl çatışma yaşanabilir? Ayrıca El Zübeydi, görevden alındıktan sonra Hadi hükümetinin hiçbir operasyonuna maruz kalmamış, dahası hükümetin denetimi ve gözetiminde kuvvet toplamıştı! Geçiş Konseyi’nin Aden’i ele geçirmesinden sonra şuan ki beklenti nedir? Teşekkür ederim.

H.12 Zilhicce 1440

13.08.2019

Soru:

9 Temmuz 2019’da El Riyad sitesi, Suudi Arabistan’ın “Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC dışı (plus) diğer üretici ülkeler arasında geçtiğimiz Salı günü imzalanan ve Viyana İttifakı olarak adlandırılan anlaşmada” etkin rol oynadığını söyledi. Bu, OPEC yerine yeni bir örgüt kurulduğu anlamına gelir mi? Suudi Arabistan’ın oynadığı söz konusu rol, öz motivasyonla mı yoksa dış motivasyonla mı gerçekleşti? Bu ittifakta Suudi Arabistan’ın çıkarı ne? Bu yeni ittifak ne kadar süre devam edecek? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.09 Zilkade 1440

12.07.2019

Soru:

Kushner öncülüğündeki Bahreyn Ekonomik Konferansı bugün sona erdi. Kushner, Manama’daki çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, planın “Yüzyılın Anlaşması” değil “Yüzyılın Fırsatı” olduğunu ileri sürdü. [25.06.2019 arabic.sputniknews.com] Bahreyn Konferansı yüzyılın anlaşmasının bir parçası mı? Yoksa Kushner’in dediği gibi yüzyılın anlaşmasından bağımsız bir proje mi? Öyleyse peki neden anlaşmanın içeriği açıklanmadı? Anlaşmadan sızan bazı detaylar var mı? Anlaşmanın başarı şansı ne? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.24 Şevvâl 1440

27.06.2019

Soru:

Amerika, sürpriz bir şekilde İran ve İran yanlısı grupların Körfez’deki ABD askerleri ve çıkarlarına risk teşkil ettiğini belirtti. Bu yüzden alarm seviyesini yükseltti. Bölgeye uçak gemisi, amfibi savaş gemisi hatta deniz hastanesi bile gönderdi. Bu durum, Körfez’de çatışmanın yakın olduğu algısını yarattı. Yaşanan bu gerilim, İran’ın petrol ihracatını sıfırlamak amacıyla Amerika’nın, İran’dan petrol ithalatı için bazı ülkelere verdiği muafiyet hakkını sonlandırması ile aynı zamana denk geliyor. İran, Körfez ülkelerinin petrol ihracatı için en önemli güzergâh olan Hürmüz Boğazı’nı kapatmakla tehdit etti ve Körfez’de yaşanan kontrollü gerilim sürüyor! Bölge, Amerikan tasarımı bir savaş için bir girizgâh olabilir mi? Yoksa amaç başka bir şey mi? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.19 Ramazan 1440

24.05.2019

Birinci soru:

Hafter, ansızın Libya’nın batısına bir saldırı başlattı. Saldırı halen devam ediyor… Oysa bu cephede Es Sirac ile Hafter arasında yarı sükûnet hâkimdi. Peki, özellikle de uluslararası platformda tanınan Es Sirac hükümetine karşı böyle bir saldırı başlatmak için yeni ne gibi bir gelişme oldu? Bu saldırının sonucu ne olur? Teşekkür ederim.

İkinci soru:

Sudan’da neler oluyor? El Beşir istifa etti ya da ettirildi ve güvenli bir yerde tutuluyor… Halefi Avad oldu ve bir gün sonra da istifa etti… El Burhan yerine geçti. Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı, önce askeri konseye katılma teklifini geri çevirdiğini söyledi, ancak ertesi gün askeri konsey başkan yardımcılığına getirildi! Muhalefet, tam yetkiye sahip olacak şekilde bir sivil yönetim çağrısında bulunurken, askeri konsey, sivil bir hükümet kurulacağını ancak egemenliğin askeri konseyde olacağını söylüyor… Böylece taraflar işi biraz yokuşa sürüyorlar! Gerçekte neler oluyor? Teşekkür ederim.

H.11 Şa’bân 1440

17.04.2019

Soru:

Erdoğan, peş peşe yaptığı açıklamalarda Fırat’ın doğusuna operasyon düzenleneceğini söyledi. Sonra harekâtın ertelendiğini açıkladı. Daha sonra yeniden harekât düzenleneceği açıklamasını yaptı... Sonra Münbiç’teki Kürtlerin Suriye rejiminden koruma talep etmesinin ardından Türk heyeti, harekâtı koordine etmek amacıyla Rusya’ya gitti… Bu arada Trump, Amerikan askerlerinin Fırat’ın doğusundan çekileceğini açıkladı... Sonra boşluğu kimin dolduracağı konusu gündeme geldi…

Soru şu: Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna harekât konusunda gelgitleri oynamasının arkasındaki sebep nedir? Erdoğan, Amerika ile eşgüdümlü mü yoksa eşgüdümsüz mü bu eylem ve açıklamaları yaptı? Bu, Trump ile Erdoğan arasında politik anlaşmazlık olduğu anlamına gelir mi? Sonra Amerikalı askerlerin Suriye’den çekilmesinin faktörü nedir? Soru biraz uzun olduğu için özür dilerim. Allah sizi hayırla mükâfatlandırsın.

H.23 Rabiu’s Sânî 1440

30.12.2018

Soru:

Kerç Boğazı’nı geçmeye çalışırken Rusya tarafından Ukrayna gemilerinin alıkonulması olayıyla ilgili Fox News’e konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rus sınır güvenlik güçlerinin eylemlerini “saldırganlık” olarak nitelendirdi. Poroşenko “Sayın Putin, bu saldırganlık, Sayın Putin, bu savaş. Bu şaka değil, olay değil, kriz değil” dedi. [12.12.2018 ]https://arabic.sputniknews.com] Rusya, 25 Kasım 2018’de Rus sınır güvenlik güçlerinin, Kırım Yarımadası’nın doğusundaki Azak Denizi ile Karadeniz arasındaki Kerç Boğazı yakınlarında Rus sularını ihlal ettiği gerekçesiyle üç Ukrayna savaş gemisini alıkoyduklarını açıkladı. Olayın ardından ABD, Rusya’ya karşı daha sert yaptırımlar uygulanması talebinde bulunurken, Avrupa bunu reddetti. Rusya-Ukrayna arasındaki gerilim sürüyor. Gerilimin arkasında kim var? İpler neden yeniden gerildi?

H.07 Rabiu’s Sânî 1440

14.12.2018

Soru:

Uluslararası işlemlerde dolar yerine başka bir para birimi kullanmak üzere bazı ülkelerin, özellikle de Rusya, Çin ve Avrupa Birliği’nin girişimlerinin oldukça dikkat çekici olduğu görüldü. Hatta bazı ülkeler, yerel para birimiyle ticaret yapmak için bazı anlaşmalar imzaladılar. Örneğin Rusya, 31 Ekim 2018 günü Hindistan’la S-400 füze savunma sisteminin Rus para birimiyle satışı için bir anlaşma imzaladı. Bundan bir ay önce Rusya, S-400 füze savunma sisteminin ödemesinde yerli para birimleri kullanılması konusunda Türkiye ile mutabakata vardı. Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin 6. Devlet Başkanları Zirvesi’nde Erdoğan benzer bir anlaşma imzaladı... Çin, İran’dan gerçekleştirdiği ham petrol ithalatını Petro-Yuan’la ödeyeceğini bildirdi. Çin’in ve Japonya’nın merkez bankaları arasında ikili para takası (SWAP) anlaşmasının imzalandığı açıklandı. Söz konusu anlaşma, 200 milyar (29 milyar dolar) yuan için 3,4 trilyon (31 milyar dolar) Japon Yeni’nin takasını mümkün kılıyor. Doların küresel ekonomideki vesayetini sonlandırmak için “geri sayım” başladı mı?

H.18 Rabiu’l Evvel 1440

26.11.2018

Sorular Cevaplar

Kadının Yolculuğu Hakkında Ayrıntılı Hükümler

Ghazi Jdira, Amine Dbibi, Mosab Al Natsha, Muhammed Ahmed, Hamza Miftah, Dr. Nasrin, Gamze, Abdul Mümin Zeylai

H.27 Safer 1440

05.11.2018

Soru:

2 Ekim 2018’de Mississippi eyaletinde partisinin kongre ara seçimleri için düzenlenen seçim mitinginde Suudi Arabistan’a tehditler savuran ve seçmen kitlesine petrol fiyatlarının yükselmesinden rahatsız olduğunu söyleyen Trump, “Peki ya askeri anlaşmalarımıza ne dersiniz? Zengin ülkeleri koruyoruz ancak karşılığını alamıyoruz. Peki ya bu maddeye “petrol” ne dersiniz? Çok fazla insanı değiştiriyor. Suudi Arabistan’ı koruyoruz. Onlar zengin diyebilirsiniz. Ve Kral’ı, Kral Selman’ı seviyorum. Ama ona dedim ki ‘Seni koruyoruz, biz olmasak orada (iktidarda) 2 hafta bile duramazsın. Ordun için ödeme yapmalısın” şeklinde konuştu. [03.10.2018 alkhaleejonline.net]
Bu hakaret karşısında Suudi yöneticilerin niye sessiz kaldığını sormak istemiyorum. Çünkü Amerika’nın emrine amadedirler. Kendilerini rezil rüsva ettiler. Bir deyiş vardır, bir kere hakareti kabul eden, zamanla hakarete alışır… Onun için sormak istediğim şudur, Amerika, en büyük petrol üreticisi iken ve tek başına fiyatları düşürebilecek kapasitedeyken neden Trump, fiyatların aşağıya inmesi için agresif bir şekilde Suudi Arabistan’dan petrol üretimini artırmasını istiyor? Sonra bu zamanda bu kadar ısrarcı olmasının nedeni nedir? Son olarak Amerika’nın tüm bu tazyikine rağmen petrol fiyatları niye düşmedi? Allah mükafatınızı artırsın.

H.11 Safer 1440

20.10.2018

Soru:

Temmuz 2018’de Asmara’da Eritre ile Etiyopya arasında Ortak Barış ve Dostluk Deklarasyonu imzalandığı duyuruldu. Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Meles, Eritre’yle imzalanan Asmara Deklarasyonu’nun üçüncü bir tarafın arabuluculuğu olmaksızın her iki ülkenin kendi arzusuyla imzalandığını söyledi. Bu açıklamanın doğruluk boyutu nedir? Asmara Deklarasyonu uluslararası ve bölgesel dürtülerden yoksun mudur? Asmara Deklarasyonu, 18 Haziran 2000’de imzalanan Cezayir Anlaşması’na atıfta bulunuyor. Sanki tamamlayıcısı konumundadır. Peki bu anlaşmayı imzalamak için neden 18 yıl beklendi? Allah mükafatınızı artırsın.

H.06 Safer 1440

15.10.2018

Soru:

Suriye rejimi, İdlib’in güneyine askeri yığınak yaptı. Rusya, Suriye’de son büyük İdlib savaşına hazır olduğunu duyurdu! Doğu Akdeniz’de modern tarihinin en büyük askeri tatbikatını yaptı. Birçokları, 7 Eylül 2018’de Tahran’da düzenlenen Suriye konulu Türkiye-İran-Rusya zirvesi sonrası savaşın başlayacağı beklentisindeydiler. Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib’e yönelik askeri operasyona karşı çıktı. 17 Eylül 2018’de Erdoğan ile Putin, silahlardan arındırılmış bir bölge kurulmasına karar verdi. Mutabakatın ardından İdlib’e askeri operasyon düzenlenmesinden vazgeçildiği açıklandı. Bu değişikliğin sebebi nedir? Amerika, kimyasal silah kullanılması durumunda hızlı ve uygun şekilde karşılık verecekleri uyarısında bulundu. Bazı Avrupa ülkeleri de benzer açıklamalarda bulundular… İdlib savaşına ilişkin uluslararası ve bölgesel pozisyonlar gerçeği nedir?

H.12 Muharrem 1440

22.09.2018

Soru:

Hizb-ut Tahrir’i, özellikle de partinin kitap ve yayınlarında geçen görüşlerine olan gençlerinin sadakatini saygıyla karşılıyorum… Böylesi bir sadakat diğer İslami hareketlerde nadiren görülür… Ama internet sayfalarında parti gençlerinin, cilbab konusunda aralarında tartıştıklarını gözlemledim. Bazıları cilbabın tek parçadan ibaret olduğunu söylerken, bazıları da iki parçadan ibaret olduğunu söylüyorlar. Oysa ben, konu hakkında partinin bir görüşü olduğunu ve gençlerinin de bilhassa bu görüşe sadık kaldıklarını sanıyordum. Yine partinin, Müslüman kadınlar içerisinde cilbabın yaygınlaşmasında etkisi olan İslami hareketler arasında konumlandığını düşünüyordum…

H.09 Muharrem 1440

19.09.2018

Page 5 of 23 pages « First  <  3 4 5 6 7 >  Last »