Aya

istabl.
1953
HT logo
 
 
 
               
 

Siyasi Tahliller
Konu
İndir

Soru:

Perşembe günü yeniden ABD Başkanı Donald Trump, Fransa’ya yaptığı son ziyareti anlattı... Trump, New York Times gazetesine verdiği röportajda “Macron, harika bir insan. Akıllı. Güçlü. Elimi sıkmayı seviyor. İnsanlar onun elimi sıkmayı sevdiğini anlayamıyor, dedi…” [19.07.2017 El Arabiya, Washington France Press] Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 13 Temmuz 2017 günü Paris’i ziyaret eden Trump’ı sıcak karşıladı. Oysa eski Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, ABD Başkanı Trump’a karşı hoşnutsuzluğunu göstermişti. Ayrıca Avrupalı liderler de Başkan Trump’a yoğun suçlamalar yöneltmişti! Amerika-Fransa yakınlaşmasının nişaneleri ve Trump’ın Paris ziyaretinin amacı nelerdir? Sonra bu ziyaretin Suriye yansıması var mıdır? Özellikle de Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Suriye’de yeni bir ABD-Fransa stratejisinden bahsetmişken.

H.29 Şevvâl 1438

23.07.2017

Soru:

09 Haziran 2017 günü Beyaz Saray’da Romanyalı mevkidaşı ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Trump, “Ortadoğu ülkelerine yaptığı ziyaret sırasında görüştüğü kilit ülke liderlerinin terörü maddi, askeri ya da moral açıdan desteklemeyi durdurma sözü verdiğini söyledi ve ancak Katar, ne yazık ki tarihsel olarak çok yüksek düzeyde terörün destekçisi olmuştur. Bunun ışığında, bölge ülkelerinin liderleri bu davranış karşısında Katara yaptırım uygulama konusunu benle konuştular. Terörizme desteği kesmek zorundaydık. Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, üst düzey askeri yetkililerimiz ile birlikte Katarın teröre verdiği desteği durdurmak zorunda olduğunu söylemek kararı aldık dedi.” [09.06.2017 ]http://www.youm7] Bu açıklama, Suudi Arabistan ile Katar arasındaki krizi provoke edenin Trump olduğu anlamına gelir mi? Eğer bu doğruysa, bölgedeki en büyük hava üssü Katar’da olduğu bilinen Trump’lı Amerika niye böyle bir şey yapsın ki? Sonra medya, Suudi Arabistan ile Katar arasında siyasi anlaşmazlığa neden olan unsurun, Katar’ın İran, Müslüman Kardeşler veya Hamas’a ilişkin tutumu olduğunu söylüyor… O halde Trump’ın yukarıdaki açıklaması ile medyada yer alan bu haberleri nasıl anlamalıyız? Peki, bu kriz nereye doğru gider? Katar’ın Körfez İşbirliği Konseyi’nden çekilmesine ya da kovulmasına yol açar mı? Teşekkür ederim.

H.16 Ramazan 1438

11.06.2017

Soru:

Trump ile Avrupa özellikle Almanya arasında patlak veren ekonomik ve siyasi kriz son günlerde giderek tırmanıyor… Trump’ın tırmandırdığı bu krizin seçim süreci ile sınırlı olması bekleniyordu. Bu, Batıdaki adaylardan alışık olduğumuz bir durumdur… Ancak Trump, yönetimi geldikten sonra da krizi tırmandırmaya devam etti. Sizce bunun nedeni ne olabilir? Sonra niye Almanya ile bu boyutta bir kriz yaşanıyor? Size göre Trump ile Avrupa özellikle Almanya arasında yaşanan gerginlik nasıl sonuçlanabilir? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.12 Ramazan 1438

07.06.2017

Soru:

26 Mayıs 2017’de Russia Today sitesi, Reuters’ten aktardığına göre ABD Senatosu, Trump’ın Suudi Arabistan’la imzaladığı 460 milyar dolar tutarındaki anlaşmayı veto etmek istiyor. “Bazı ABD Senatosu üyeleri, Senatoyu Başkan Donald Trump’ın Suudi Arabistan ile imzaladığı silah anlaşmasını oylamaya zorlamak için bir veto önergesi sundular…” [26.05.2017 Russia Today] Bu mümkün mü? Oysa bilindiği üzere bu anlaşma, özellikle de Amerikan ekonomisinin krizde olduğu bir dönemde Amerika’nın hayal ettiği bir rüyadır. Dolayısıyla Kongrenin veto gerekçesi nedir? Bu arada Trump’ın Suudi Arabistan ziyareti geniş yankı uyandırdı. Trump, Körfez ülkeleri ve 55 Müslüman ülkenin devlet ve hükümet başkanları ile bir araya geldi. Ardından işgal altındaki Filistin’e gitti. Filistin ziyareti, Filistin sorunu ile ilgili bir projesi olduğu anlamına gelir mi? Allah sizi korusun.

H.01 Ramazan 1438

27.05.2017

Soru:

Hamas, 1 Mayıs 2017 Pazartesi günü Doha’dan yaptığı açıklamada “ortak ulusal uzlaşı formülü” dikkate alınarak, 67 sınırlarına göre Filistin devletini kabul ettiğini ilan etti. Açıkladığı belgede “İsrail’in yok edilmesi” ifadesini kaldırdı ve Müslüman Kardeşler’den bağımsızlığını ilan etti… Sorum iki şıktan meydana gelmektedir:
Birincisi: Hamas’ın yeni siyaset belgesini ilan etmesi yeni Amerikan yönetiminin taşıdığı barışçıl müzakere çözümüyle irtibatlı mıdır?
İkincisi: Veya Hamas’ın hedefindeki bu “inkılap” Amerikan siyasetinden bağımsız bir çizgide Avrupa etkisiyle midir?

H.15 Şa’bân 1438

12.05.2017

Soru:

BAE devletinin pozisyonunda bazı belirsizlikler ve tutarsızlıklar olduğu görülüyor. Örneğin BAE ile Abid Rabbo Mansur Hadi gibi bazı İngiliz ajanları arasında şiddetli anlaşmazlık var. Geçtiğimiz günlerde Hadi, BAE tarafından törenle karşılanmayınca neye uğradığını şaşırdı. Keza BAE, Aden Uluslararası Havaalanı Güvenlik Müdürü’nün görevden alınması için kararname yayınlayan Hadi’nin bu kararnamesini uygulamadı. Ayrıca BAE ile Tunus arasında da gerginlik yaşanıyor… Öbür taraftan Amerikan ajanları ile ittifak kuruyor. Amerikan ajanı Kral Selman öncülüğünde Kararlılık Fırtınası operasyonuna katıldı. Libya’da Amerikan ajanı Halife Hafter yanında yer aldı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es Sisi’ye sınırsız destek ve yardımda bulundu. Amerikan ajanları ile işbirliği yapan, İngiliz ajanları ile arasına mesafe koyan bu pozisyonu nasıl yorumlamalıyız?

H.12 Receb 1438

09.04.2017

Soru:

15 Mart 2017’de ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının ardından politika faizini 25 baz puan artırıldığını açıkladı. Bu, üç ay içinde ikinci faiz artışıdır. Ayrıca Yellen, 2017 için iki faiz artışı planı olduğunu da belirtti… Faiz artışının, ekonominin iyileştiği anlamına geldiği bilinmektedir. Oysa Amerikan ekonomisi hâlâ krizlerle boğuşuyor. Bunu nasıl açıklayabiliriz? Teşekkür ederim.

H.29 Cumâde’s Sânî 1438

28.03.2017

Birinci soru:

“02 Mart 2017 tarihli El-Cezire sitesi, Çin yönetiminin, Batı Çin Doğu Türkistan “Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne” büyük askeri yığınak yaptığını aktardı. Habere göre “İki gün önce Çinli yetkililer, Müslüman Uygur halkının yaşadığı ve yıllardır gerginlik yaşayan ülkenin kuzeybatısındaki Sincan eyaletinin başkenti Urumçi’nin kalbine on binden fazla asker konuşlandırdılar. Çin güvenlik güçleri, onlarca zırhlı araç ve tankın katılımıyla ve yoğun helikopter eşliğinde askeri geçit töreni düzenlediler. Bu askeri geçit töreni, şimdiye dek bölgede gerçekleştirilen en büyük askeri geçit törenidir. Geçtiğimiz yıl boyunca Hotan, Kaşgar ve Aksu bölgeleri de benzer askeri törenlere tanık olmuştur.” Yoksa Çin, Müslüman Uygur bölgesinde yeni katliamlara mı hazırlanıyor? Teşekkür ederim.

H.12 Cumâde’s Sânî 1438

11.03.2017

Soru:

05 Şubat 2017 tarihli önceki Soru-Cevapta, Suriye’de devşirilen Trump politikasının “meyveleri”, özellikle Suriye rejimine teslim edilen Halep’te Türkiye’nin oynadığı güçlü rol hakkında Trump politikasının ana hatları açıklandı. Yine Suriye’de tırpanlanan Rusya’nın rolünden ve Amerika tarafından Suriye’de İngiltere’ye verilen küçük rolden bahsedildi. Ancak ne var ki Trump’ın haklarında keskin ve hararetli açıklamalar yaptığı iki meseleye değinilmedi! 15 Şubat 2017 tarihinde Washington’da Yahudi varlığı başbakanı ile ortak basın toplantısında konuşan ABD Başkanı Trump, iki devletli çözümle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Artık iki devletli çözüm konusunda ısrarcı olmayacağını” söyledi. Bu açıklama, Amerika’nın iki devletli çözüm düşüncesinden vazgeçtiği anlamına gelir mi? Ayrıca 20 Ocak 2017 tarihinde Beyaz Saray koltuğuna oturan ABD Başkanı Trump, İran’a ilişkin ortamı gerici şiddetli açıklamalar yapmaktadır. Trump’ın bu açıklaması, bölgede Amerika adına hizmet veren İran’ın rolü konusunda Amerikan politikasında bir değişikliğe gidildiği anlamına gelir mi? Teşekkür ederim.

H.26 Cumâde’l Ûlâ 1438

23.02.2017

Soru:
Giderayak önceki ABD yönetimi, Halep’i Suriye rejimine teslim ederek önemli bir başarıya imza attı. Bir plan uyarınca hareket eden bu yönetim, son zamanlarda “meyveleri” devşirmeye başlamıştı... Peki, 20 Ocak 2017’de göreve gelen yeni başkan Trump’ın Suriye politikası nasıl olacak? “Bu meyveler” üzerine bir şeyler koyacak mı? Rusya, Çin, Avrupa Birliği ve özellikle İngiltere’ye karşı uluslararası Trump politikaların olası bazı ana hatları var mı? İslam’a ve Müslümanlara yönelik tırmanan küstahça şiddet dilini nasıl yorumlamalıyız? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.08 Cumâde’l Ûlâ 1438

05.02.2017

Soru:

Umuyoruz ki Hizb, diğer Müslümanlarına sorunlarına ilgi ve alaka gösterdiği gibi Afrikalı Müslümanların sorunlarına da ilgi ve alaka gösterir. Oralarda olay olur olmaz hemen ertesi gün veya iki gün sonra Soru-Cevap yayınlanıyor. Ama örneğin Gambiya ile ilgili şu ana dek bir Soru-Cevap yayınlanmış değil. Hâlbuki Gambiya olayları yaklaşık iki aydır devam etmektedir. Lütfen Gambiya’da olanları açıklayınız. Sonra neden Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu, yeni Devlet Başkanı Adama Barrow’u destekliyor? İktidarı devretmesi için niye eski Devlet Başkanı Yahya Jammeh’a yoğun baskı yaptı? Uluslararası Ceza Mahkemesi üyeliğini iptal ettiği için mi? Yoksa Gambiya’ya İslam Cumhuriyeti adını verdiği için mi? Tüm bunların bir ilgisi var mı? Özellikle yeni Devlet Başkanı, 28 Ocak 2017 günü başkent Banjul’da düzenlediği bir basın toplantısında, “Sözüme bağlı kalacağım ve eski Devlet Başkanı Yahya Jammeh’ın Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden ayrılma kararını iptal edeceğim” diye konuştu… Ve anayasal reformlar kapsamında Gambiya İslam Cumhuriyeti’ni Gambiya Cumhuriyeti olarak değiştirme niyetini ortaya koydu…” [29.01.2017 el-Cezire]

H.03 Cumâde’l Ûlâ 1438

31.01.2017

Soru:

18 Ocak 2017 günü başlayan Kıbrıs görüşmeleri, 20 Ocak 2017 Cuma günü sona erdi… 2013 yılının başından bu yana ağır aksak giden Kıbrıs görüşmeleri, Kasım 20142’ten itibaren kesintiye uğradı... 2015 Mayıs ayında tekrar başlayan Kıbrıs müzakereleri, 2016 yılının sonlarına doğru gel-gitler şeklinde seyretti… Daha sonra bu Kıbrıs müzakereleri, Kuzey Kıbrıs Türk lideri Mustafa Akıncı ile Rum mevkidaşı Nikos Anastasiadis’in katılımıyla Cenevre’de 09 Ocak 2017 günü dikkat çekici ve güçlü bir şekilde yeniden başladı. Ardından üç garantör devlet Türkiye, Yunanistan ve İngiltere yanı sıra Avrupa Birliği de görüşmelere katıldı... Kıbrıs sorununda ne gibi yeni gelişmeler oldu da görüşme trafiği böyle hızlı bir şekilde hareketleniverdi? Kıbrıs sorununa ilişkin muhtemel çözüm nedir? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.24 Rabiu’s Sânî 1438

22.01.2017

Soru:

29 Aralık 2016 günü ABD Başkanı Obama, Beyaz Saray’dan ayrılmasına üç hafta kala Rusya’ya karşı bir dizi ağır yaptırım kararı aldığını açıkladı. Açıklanan tedbirler arasında 35 Rus diplomatın “istenmeyen adam” ilan edilmesi ve New York ve Maryland’de istihbarat faaliyetlerinde kullanıldığı gerekçesiyle iki Rus yerleşkesinin kapatılması yer alıyor. ABD, Rusya’yı Amerikan seçimlerinde bilgisayar korsanlığı yapmakla suçladı. Yaptırım kararı, bu suçlamaların ardından geldi… Gerçekten bu suçlama, tüm bu yaptırımları gerektirir mi? Yoksa bu yaptırımların nedeni, Rusya’nın Suriye’de değişen rolü mü? Yahut daha başka nedenler var mı? Özellikle Trump, Rusya ile ilişkileri geliştirme yönünde açıklamalar yaparken, Obama kışkırtıcı açıklamalar yapmaktadır! Allah mükâfatınızı artırsın.

H.07 Rabiu’s Sânî 1438

05.01.2017

Soru:

19 Aralık 2016’da Türkiye’nin başkenti Ankara’da bir polis memurunun Rusya’nın Türkiye Büyükelçisine kurşun yağdırdı. Saldırı sonrasında büyükelçi öldü. Ankara’daki bir sanat galerisinde konuşma yaparken kameralar önünde saldırıya uğrayan Rus büyükelçisine yönelik saldırı sonrasında Türk hükümeti, saldırının arkasında Gülen grubunun olduğunu söyledi. Bu suçlamanın doğruluk payı nedir? Ve saldırıya iten etken nedir? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.26 Rabiu’l Evvel 1438

25.12.2016

Soru:

17 Aralık 2016 Cumartesi günü bir patlama oldu… “Türk silahlı kuvvetlerinden yapılan açıklamaya göre Cumartesi günü Türkiye’nin orta kısmında yer alan Kayseri ilinde Erciyes Üniversitesi yakınında bomba yüklü arabanın patlatılması sonucunda 13 asker öldü ve içinde sivillerin de yer aldığı 48 kişi yaralandı.” [17.12.2016 CNN el-Arabiya]  Geçtiğimiz hafta 10 Aralık 2016 Cumartesi akşamı da İstanbul’un ortasında Beşiktaş Spor kulübü yakınında bir patlama meydana geldi. Bu patlamada da 30’u polis olmak üzere 38 kişi hayatını kaybetti. Daha sonra ölü sayısı 44’e yükseldi. İlk patlamayı “Kürdistan Özgürlük Şahinleri” adındaki bir örgüt üstlendi. Kayseri’de yaşanan patlama da aynı mıdır? Bu örgütün arkasında kim var? Bu patlamaların nedeni nedir? Allah sizi hayırla mükâfatlandırsın?

H.21 Rabiu’l Evvel 1438

20.12.2016

Soru:

26 Kasım 2016’da başlayan Halep savaşının üzerinden henüz iki hafta geçmeden sivil ve muhalif savaşçıların tahliyesi ve geri çekilme dedikodusu başladı... Bir hafta sonra da neredeyse Halep’in doğusundaki tüm mahalleler siviller, savaşçılar ve ailelerinden boşaltıldı. “Beyrut- Amman- Reuters, Tahliye operasyonu kapsamında binlerce insan, muhaliflerin kontrolü altında bulunan bölgeler dışına taşıyacak otobüsleri beklemek üzere Doğu Halep meydanına toplandı. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, Pazar günü tahliyelerin yeniden başlayacağını umuyor… Halepli bir sakine göre yaklaşık 15 bin insan, Halep’in Hay Sukri meydanında toplandı. Meydanda toplananların çoğu, muhaliflerin kontrolünde bulunan son cepte kalan sivillerdir. Bu sivillerin çoğu da muhalif savaşçıların aileleri ve diğer sivillerdir. Aralarında az bir savaşçı da var. Organizatörler, gelecek otobüslere binecek her aile için rakam da verdiler… [18.12.2016 Arapça ve uluslararası Reuters] Doğu Halep’in böyle çabucak rejime teslim edilmesinin nedeni nedir? Oysa raporlar, Halep’in en az bir yıl rejime direnebileceğini söylüyordu. Sebep, savaşçıların zayıflığı mı yoksa entrikacıların entrikası mı? Teşekkür ederim.

H.19 Rabiu’l Evvel 1438

18.12.2016

Soru:
Amerika’nın çözüm müzakerelerine yeniden kapı aralamak amacıyla Suriye krizine ilişkin Türkiye-Rusya temasları yoğunlaştı. 02 Aralık 2016’da BBC’nin bildirdiğine göre “Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye’de bir çözüme ulaşmak için Rusya ile ikili görüşmelerde bulunduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, haftada en az üç kez Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile Suriye konusunu telefonda görüşüyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile aynı konuyu görüşmek üzere Perşembe günü Türkiye’de bir araya geldi.” Ancak yine de Rusya’nın Halep’e yönelik barbarca saldırıları devam ediyor. Hatta 05 Aralık 2016 günü Rusya, Halep’te 7 günlük ateşkes öngören Güvenlik Konseyi’nin karar tasarısını veto etti. Rus vahşetine rağmen Türkiye’yi Rusya ile ikili görüşmelere iten etken nedir? Şu an Halep ve Suriye’de gerçekten neler oluyor? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.08 Rabiu’l Evvel 1438

07.12.2016

Soru:

Burada ikna edici bir cevap bulamadığım bir soru var: Trump, Clinton’a karşı nasıl büyük bir farkla bir zafer elde edebildi? Hâlbuki bilindiği üzere 08 Kasım 2016 seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu yoklamalarında Clinton çok büyük bir farkla Trump’ın önünde gözüküyordu. Ayrıca seçim kampanyası sırasında Trump, Avrupa, Çin, Suudi Arabistan, Müslümanlar ve hatta Kore’ye karşı sert açıklamalar yaparken Rusya ve Beşşar’a övgüler yağdırmıştı... Bu, Amerikan politikasında, özellikle Suriye konusunda değişiklik olacağı anlamına mı geliyor? Teşekkür ediyorum, Allah mükâfatınızı artırsın.

H.18 Safer 1438

18.11.2016

Soru:

Memba ve mansabı Hilafet Devletinin sınırları içinde olan nehirler ile Hilafet ve diğer devletlerin sınırları içinden geçen nehirlerle ilgili şeri kurallar var mıdır? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.12 Safer 1438

12.11.2016

Soru:

17 Ekim 2016 günü Musul Operasyonu’nun başladığı açıklandı. Amaçlanan nedir? Musul Operasyonu’nun yıllar sonra başlayacağını iddia eden ABD’li yetkililerin önceki açıklamalarını nasıl anlamalıyız? Musul’dan çıkarıldığında IŞİD tarih olur mu? Irak hükümeti ile Türk yönetimi arasındaki bu söz dalaşı da neyin nesi? Neden Türkiye ısrarla Musul Operasyonu’na katılmak istiyor?

H.29 Muharrem 1438

30.10.2016

Page 7 of 23 pages « First  <  5 6 7 8 9 >  Last »