Aya

istabl.
1953
HT logo
 
 
 
               
 

Siyasi Tahliller
Konu
İndir

Soru:

es Selamu Aleykum ve Rahmetullahi ve Berakâtuh

Ben, hasta çocuğumun refakatçısı olarak hastanede tedavi odasında namaz kılarken önümden kâfir bir hemşire geçti. Namazım bozulur mu? Odadan dışarı çıkamadığım da bilinmelidir.

H. 03 Receb 1435

02.05.2014

Soru:

es Selamun Aleykum Değerli Emirimiz,

Biriktirmek amacıyla satın alınan altın takılarda zekât farz mıdır? Allah Subhânehu ve Teâlâ mükâfatınızı artırsın ve Allah Subhânehu ve Teâlâ sizin elinizle bu davete yardım etsin.

H. 27 Cumâde’s Sânî 1435

27.04.2014

Soru:

es Selamu Aleykum kerim Şeyhimiz,

Allah Subhânehu ve Teâlâ sizi muvaffak eylesin.

Benim bir sorum olacak. İki kişi bir arabaya ortak olur, birinci taraf üçte iki, ikinci taraf da üçte bir ve bizzat arabada çalışmak üzere bir anlaşma yaparlarsa, bu, şeran caiz midir, değil midir? Kısaca onların arasındaki kar oranı şöyledir: İkinci taraf arabanın net karında üçte bir payına ek olarak şoförlük maaşı da alacak. İkinci taraf ise net kardan üçte iki payı olacak. İşte böyle bir anlaşma caiz midir? Allah Subhânehu ve Teâlâ mükâfatınızı artırsın.

H. 22 Cumâde’s Sânî 1435

22.04.2014

Soru:

Değerli Emirimiz es Selamu Aleykum ve Rahmetullahi ve Berakâtuh

Allah Subhânehu ve Teâlâ zaferi sizin ellerinizle nasip eyler İnşaAllah

Maliye Kitabı‘nda Cezalar konusunda s. 140’da şöyle geçmektedir: “Kayıp mallar için olduğu gibi zekâtı vermekten kaçınan kimseden farz olan zekâtın alınmasının yanında tazir cezası olarak da malının yarısı alınır. Çünkü Rasûlullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem ومن منعها فأنا آخذها وشطر ماله “...Kim zekâtı vermezse ben hem zekâtı hem de malının yarısını alırım” buyurmaktadır.” [Ebu Davud]

Geçen ifade üzerinde fakihler arasında çok ihtilaf olmasına rağmen zekât vermeyenden tazir cezası olarak bir cezanın alınmasının caiz olduğu konusunun benimseme olduğu anlaşılıyor. Ama ben burada şuna açıklık kazandırmak istiyorum:

1- Senet ve metin yönünden delil gösterilen hadisi araştırdım, ancak şu hadisi bulabildim: Behz ibn Hakim’den, dedesinden, babasından merfu olarak şöyle rivayet edilmiştir:

في كل إبل سائمة في كل أربعين ابنة لبون لا تفرق إبل عن حسابها، من أعطاها مؤتجرا فله أجرها ومن منعها فإنا آخذوها منه وشطر إبله عزمة من عزمات ربنا جل وعز لا يحل لآل محمد منها شيء “Otlayan (sâime) her kırk devede iki yaşını doldurmuş, üç yaşına basmış bir dişi deve zekât vardır. Her kim ecrini Allah’tan isteyerek zekâtını verirse, kendisi için mükâfat vardır. Kim bunu vermek istemezse, biz, hem zekâtını, hem de devesinin yarısını alırız. Zekât rabbimizin haklarından bir haktır. Muhammed’in ailesine ondan bir şey helal olmaz.” Sünen-i Ebu Davud’da ise rivayet şöyledir: Behz ibn Hakim’den, babasından, dedesinden Rasûlullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem’in şöyle buyurduğu rivayet edildi: في كل سائمة إبل في أربعين بنت لبون ولا يفرق إبل عن حسابها من أعطاها مؤتجرا قال ابن العلاء مؤتجرا بها فله أجرها ومن منعها فإنا آخذوها وشطر ماله عزمة من عزمات ربنا عز وجل ليس لآل محمد منها شيء “Otlayan (sâime) her kırk devede iki yaşını doldurmuş, üç yaşına basmış bir dişi deve zekât vardır. Deve yavrusundan ayrılmaz. Her kim ecrini Allah’tan isteyerek zekâtını verirse, kendisi için mükâfat vardır. Kim bunu vermek istemezse, biz, hem zekâtını, hem de devesinin yarısını alırız. Zekât rabbimizin haklarından bir haktır. Muhammed’in ailesine ondan bir şey helal olmaz.” “Biz hem zekâtını hem de malının yarısını alırız” ifadesini ise bulamadım.

2- Malının yarısından kasıt nedir? Bütün malının yarısı mı? Yoksa zekâtını vermediği malının yarısı mı? Ya da malında takdir edilen zekâtın yarısı mı? Ya da bazı insanların söylediği gibi malı ikiye bölünür. Zekât amili, zekât vermeyen kişiyi cezalandırmak amacıyla ikiye bölünen malın en güzel olanını zekât olarak alır mı? Teşekkür ederim Allah sizi en güzel şekilde mükâfatlandırsın.

H.17 Cumâde’s Sânî 1435

17.04.2014

Soru:

Hindistan’da 7 Nisan’da başlayan ve 9 aşamada yapılacak seçim, 12 Mayıs’ta sona erecek. Seçim sonuçlarının 16 Mayıs’ta açıklanması bekleniyor. Bu seçimlerde iki büyük siyasi parti rekabet edecek: Amerika yanlısı Bharatiya Janata Partisi ve müttefikler ile İngiliz yanlısı Kongre Partisi. 2004 seçimlerinden zaferle çıkarak tekrar iktidara gelen ve İngiltere’ye sadakati nedeniyle Amerika ile ilişkisinde bir gerileme gözüken Kongre Partisi, Çin ile karşı karşıya gelmekten korkuyor. Soru şudur: Amerika’nın Çin’e karşı Hindistan politikasına etki boyutu nedir? Bunun Amerika’nın Asya-Pasifik stratejisi ile ve çatışmaya müdahil olmaları için Avustralya ve Japonya’nın seferber edilmesi ile ilişkisi nedir? Janata veya Kongre Partisi seçimi kazandığında, bu politika iktidar partisinden etkilenecek mi? Hindistan’ın Çin’e karşı koyabilecek gücü var mı? Çin ile Hindistan arasındaki güç dengesi nasıldır?

H.12 Cumâde’s Sânî 1435

12.04.2014

Soru:

es-Selamu Aleykum Değerli Şeyhimiz

Zamanınız olduğunda sorumu cevaplarsanız sevinirim, Allah sizi korusun.

Birinci Soru: İctimaî Nizam kitabı ile ilgilidir:

1- Kitabın 65. sayfasında yukarıdan 7. satırda şöyle denmektedir: “Bu salıvermenin ayakları kapatması zorunlu değildir. Zaten ayaklar örtülüdür.” Bu cümle, genel hayat elbisesi altına ayakları örtecek bir şeyin giyilmesinin farz olmadığı anlamına mı geliyor?

2- Yine İçtimai Nizam’ın aynı sayfanın alttan 5. satırda şöyle geçiyor: “Çünkü ayaklara kadar aşağı salıverilen geniş elbise giymek farzdır.” Cümlede geçen “a kadar” sözcüğü, ayakların Cilbab ile örtülmesine gerek olmadığına işaret etmez mi? Bu, dil açısından böyledir. Zira bir önceki paragraf zaten örtmenin farz olduğunu belirtiyor. Dilsel incelik açısından “ayaklara kadar aşağıya doğru” demek daha doğru değil mi?

İkinci soru: Facebook’ta Brunei Sultan’ının Şeriatı uygulama niyetinde olduğu ve bu amaçla anayasada değişiklik için çalışmalar yaptığına dair bazı haberler yer aldı. Bu meselesinin gerçeği nedir? Teşekkür ederim.

H.12 Cumâde’s Sânî 1435

12.04.2014

Soru:

İslam Nizamı kitabında şöyle denilmektedir: “Bunun için toplumun muhafazasına yönelik Yüksek Hedefler, insan tarafından belirlenmez. Bilakis Allah’ın emirleri ve nehiyleri tarafından belirlenir ki bunlar sabittir, değişmez ve evrimleşmez! Nitekim insan türünü, aklı, insani kerameti insan canını ferdi mülkiyeti dini, emniyeti ve devleti muhafaza toplumu korumaya yönelik değişime ve evrime uğramayan sabit yüce hedeflerdir.”

Soru şudur: Değişim ve evrime uğramaz diye metinde bir ifade geçtiği halde bazı nassları değiştirmek için anayasada içtihat olmayacak mı? Bunu açıklığa kavuşturmanızı rica ediyorum. Allah mükâfatınızı artırsın, yar ve yardımcınız olsun.

H. 07 Cumâde’s Sânî 1435

07.04.2014

Hizb-ut Tahrir Emiri Şeyh Âlim Ata İbn Halil Ebu Raşta Tarafından Facebook Sayfası Takipçilerinin Sorularına Verilen Cevaplar

Soru Cevap

Aşı ve Stokçuluk Hakkında

Yusuf Adamu

Soru:

es-Selamu Aleykum

Allah sizi ve ümmeti korusun, sizin elinizle nusret nasip eylesin. Benim iki sorum olacak. Allah Subhânehu ve Teâlâ işinizi kolaylaştırsın.

1- Batı dünyası ve Amerika, bazı üçüncü dünya ülkelerine çocuk felci aşısı ile ilgili olarak ücretsiz yardım edecekleri iddiasında bulunuyorlar. İslam’a göre sizin bu konudaki görüşünüz nedir?

2- Şeriata göre tarımsal ürünleri satın almak câiz midir? Örneğin daha yüksek bir fiyata satmak ve daha fazla kar elde etmek amacıyla hasat sırasında fazla baklagiller ürünü alınarak arzın daha az olması için depolamak caiz midir? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.02 Cumâde’s Sânî 1435

03.04.2014

Soru:

Celil Emirimiz Allah sizi korusun ve adımlarınızı sağlam kılsın.

es Selamu Aleykum ve Rahmetullahi ve Berakâtuh

Bir kişi mevcut bankaların birinde faiz hesabı açtırmış, sonra da faizin hesabına eklendiğini fark etmiş. Biz biliyoruz ki Allah Subhânehu ve Teâlâ Kuranı Kerimde şöyle buyuruyor:

وَإِنْ تُبْتُمْ فَلَكُمْ رُءُوسُ أَمْوَالِكُمْ لَا تَظْلِمُونَ وَلَا تُظْلَمُونَ “Böylece siz ne başkalarına haksızlık etmiş olursunuz, ne de başkaları size haksızlık etmiş olur.” [Bakara 279] Çağdaş bazı âlimler ve şeyhler, faizi bankada bırakarak harama yardımcı olmamak ve başka bir haram işlememek bahanesiyle bu faizin alınmasını caiz görüyorlar. Soru şudur: Anapara üzerine eklenen bu faiz parası ile ne yapılmalıdır? Bu faizi alıp fakirlere vermesi ya da borcunu ödemesi caiz midir? Fakirlere verildiği takdirde sevap kazanılır mı? Cevap verirseniz seviniriz. Allah sizi korusun ve adımlarınızı sağlam kılsın.

H.28 Cumâde’l Ûlâ 1435

29.03.2014

Soru:

es Selamu Aleykum ve Rahmetullahi ve Berakâtuh

Celil Âlim Şeyh Ata ibn Halil Ebu Raşta, Allah Subhânehu ve Teâlâ sizi korusun ve kollayıp gözetsin. İslami bakış açısından etanolün vakıası hakkında bize bir açıklama yapabilir misiniz? Bizatihi o içki midir? Dolayısıyla haram olur. Tek başına ya da bir çözelti içinde kullanılmasına bakılmaz. Örneğin içecek, parfüm vs. çözelti içinde miktarının ne olduğu önemli değil. Beni bağışlayınız ama burada başka bir durum daha var. Meyveler içindeki etanolün vakıası hakkında açıklama yapmanızı rica ediyorum? Allah Subhânehu ve Teâlâ sizi korusun.

H.23 Cumâde’l Ûlâ 1435

24.03.2014

Soru:

23 Mart 2014 tarihinde “SUNA” ajansı Sudan Cumhurbaşkanlığında ulusal uzman büyükelçi Osman Dirar’dan “Amerika’nın Darfur’da Barış İçin Doha Belgesi ile ilgili tutumu, Darfur içindeki gerçek çıkar sahiplerinin tutumu ile çatışmaktadır” dediğini aktardı. 10 Mart 2014 tarihinde Addis Ababa’da düzenlenen Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi toplantısında ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power “Doha Belgesi’nin zamanı geçti ve güvenilirliğini kaybetti artık” dedi ve “Barış ve Güvenlik Konseyi’ni Darfur sorununu çözmek için yeni bir forum oluşturmaya” çağırdı. Bilindiği üzere 14 Temmuz 2011 yılında Doha’da imzalanan bu belgenin arkasında Amerika vardır. Bu açıklama Amerika’nın Doha anlaşmasından elini çektiği anlamına gelir mi? Aksi takdirde ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power tarafından yapılan açıklamayı nasıl okumak gerekir? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.23 Cumâde’l Ûlâ 1435

24.03.2014

Soru:

Rusya, Kırım Yarımadası‘nı ilhak etti. Putin, 18 Mart 2014’de Kırım’ın ilhakını öngören yasayı imzaladı. Bu, Batı‘nın cılız tepkisine karşın Ukrayna’daki diğer bölgelerin Rusya’ya ilhakı için bir ön adım olduğu anlamına gelir mi? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.21 Cumâde’l Ûlâ 1435

22.03.2014

Soru:

es Selamu Aleykum ve Rahmetullahi ve Berakâtuh

Benim üç sorum olacak. Onlara cevap verme lütfunda bulunmanızı rica ediyorum:

1- Elle insan ve hayvan gibi canlıların resmini çizmek, onları eve koymak ve evlere asmak ile ilgili hüküm nedir?

2- Örneğin büyüme hormonu geni gibi domuzdan bir gen alıp, hızlı gelişmesi için onu salatalık gibi helal yiyeceklere koymak caiz midir…?

3- Bu günlerde yüzdelik [komisyon] kelimesi çok kullanılır oldu. Yani bu ay 120.000 TL’lik satış yaparsan, örneğin dörtte biri senindir. Ama satış yapamazsan hiç bir şey alamazsın gibi. Böyle bir sözleşme câiz midir?

Allah Subhânehu ve Teâlâ sizi korusun ve adımlarınızı sağlam kılsın. Sizin elinizle fetihler nasip eylesin.

H. 18 Cumâde’l Ûlâ 1435

19.03.2014

Soru:

es-Selamu Aleykum

Zekât hakkında bir sorum olacak: İlk önce size sorunun vakasını biraz anlatayım. Ben, bir dairenin satışından kar elde ettim. Örneğin, 30.000 liraya bir daire satın aldım sonra onu 35.000 liraya sattım. Bir yıl sonra tahmini olarak 20.000 TL kar elde ettim. Geçen sene 100.000 liram vardı, şimdi 120.000 liram var. Hangi miktardan zekât ödemem gerekiyor? 20.000 TL’den mi yoksa 120.000 TL’den mi?

H.13 Cumâde’l Ûlâ 1435

13.03.2014

Soru:

es-Selamu Aleykum,

Ebu Hurayra’dan rivayet edilen bir hadiste şöyle deniliyor:

سبعة يظلهم الله في ظله يوم لا ظل إلا ظله، إمام عادل وشاب نشأ في عبادة الله، ورجل قلبه معلق بالمساجد، ورجلان تحابا في الله اجتمعا عليه وتفرقا عليه، ورجل دعته امرأة ذات منصب وجمال فقال إني أخاف الله. ورجل تصدق بصدقة فأخفاها حتى لا تعلم شماله ما تنفق يمينه، ورجل ذكر الله خالياً ففاضت عيناه “Yedi sınıf insan vardır ki, Allah onları hiç bir gölgenin bulunmadığı günde gölgelendirir. Adil bir imam, gençliğinde ibadet eden kimse, kalbi camilere bağlı kimse, Allah için muhabbet eden, Allah için buluşup Allah için ayrılan iki kişi, mevki sahibi güzel bir kadın, çağırdığı zaman, ben Allah’tan korkarım diyen kimse, sağ elinin verdiği sadakayı, sol eli duymayacak kadar gizli sadaka veren kimse, Tenha yerde Allah’ı anarak gözleri yaşaran kimse .” [Müttefikin aleyh]

Erkeklere özel bu konular arasında kadın neden zikredilmedi? Yani niye tüm bu olgularda özellikle erkek zikredildi de kadın zikredilmedi? Umarım cevap kapsamlı olur. Allah Subhânehu ve Teâlâ sizi korusun ve sizi yardımıyla desteklesin.

H. 08 Cumâde’l Ûlâ 1435

09.03.2014

Soru:

08 Mart 2014 tarihinde el-Hayat web sitesi Fransız haber ajansı AFP’den “Özgür Suriye Ordusu Yüksek Askeri Konseyi, Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Selim İdris’in görevden alınarak yerine Tuğgeneral Abdul ilah el-Beşir’in getirilmesini onayladı. Bu atamanın, Yüksek Askeri Konseyin yapısının yeniden yapılandırılması kapsamında olduğunu” aktardı. Yeniden yapılanma, Genelkurmay başkanlığına başka atamaların yapılmasını da gerektiriyor. Bu olaylar, basına sızdığı kadarıyla Türkiye tarafından Koalisyonun Türkiye’de bulunan ofislerinin kapatılması ve bu ofislerin Kahire’ye taşınması haberleri ile aynı zamana denk geldi. Soru şudur: Bu değişikliklerin ve basına sızdırılan bu haberlerin, Suudi Arabistan’ın Güney Suriye cephesi üzerinde etkin rolünden dolayı bu ayın sonlarında Obama’nın Suudi Arabistan’a yapacağı ziyaret ile bir ilgisi var mıdır? Koalisyonun ofislerinin kapatılması ile ne amaçlanmaktadır? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.07 Cumâde’l Ûlâ 1435

08.03.2014

Soru:

es-Selamu Aleykum, benim şuan Emirimize İnşaAllah yakında Halifemize bir sorum olacak: İslam Devleti kitabında İkinci Akabe biati konusunda ve başka yerlerde Rasûl SallAllahu Aleyhi ve Sellem’in birçok kez hicret etmeyi düşündüğü geçmektedir. Oysa biz biliyoruz ki hicret etmeyi düşünmek gibi meseleler Rasûl SallAllahu Aleyhi ve Sellem’in düşünmesi ile değil, Allah’tan gelen vahiy ile olur. Hicret etmek, Allah’tan vahiy ile olur. Lütfen burada düşünmenin ne anlama geldiğini açıklar mısınız? Allah sizi korusun.

H.03 Cumâde’l Ûlâ 1435

04.03.2014

Soru:

22 Şubat 2014 tarihli Ukrayna ile ilgili soru cevapta şöyle geçmektedir: “Diğer bir deyişle Ukrayna’da ortaya çıkan yeni durumun, bu üç güçten birinin -Rusya,  Amerika, Avrupa - lehine olması uzak bir ihtimaldir. Dolayısıyla Ukrayna’nın başına geçecek herhangi bir Devlet Başkanının, en azından yakın gelecekte ipleri bu üç devletin elinde olan bir tasma ile karşı karşıya kalacaktır. Ancak bu çözüm, şartları olgunlaştığı zaman patlamaya hazır bir bomba gibidir. Fitili ateşlenen bu bomba, bu üç devletten herhangi birine Ukrayna’da tamamen kontrolü ele geçirmesine olanak verebilir. Bu üç devlet, kapitalizm ideolojisini benimsemektedir. Kapitalizm ise faydacılık ilkesine dayalıdır. Onun için bu devletlerin, sabit değerleri yoktur, değişkendir. Onlar, en acımasız, en pis ve en şiddetli değişken değerlere sahiptirler.” Bugün Ukrayna’da özellikle Kırım’da olayların ivme kazandığına tanık olmaktayız. Öyle ki Rusya’nın Karadeniz Filosu 3 Mart 2014 günü Kırım’daki Ukrayna güçlerine teslim olmaları için 12 saat süre tanıdı. Bu, Rusya’nın diğer iki tarafı -Amerika ve Avrupa’yı- hesaba katmaksızın kuvvet yoluyla Ukrayna’yı kendi tarafına çekti anlamına gelir mi? Yani patlamaya hazır bombanın fitili ateşlendi mi? Sonra bu kriz, nasıl sonuçlanacak? Ukrayna istikrara kavuşabilecek mi? Allah mükâfatınızı artırsın.

H.03 Cumâde’l Ûlâ 1435

04.03.2014

Soru:

es-Selamu Aleykum Değerli kardeşim.

Lütfen benim için şu soruyu cevaplayabilir misiniz?

Ben, bekâr Müslüman bir gencim, Allah Subhânehu ve Teâlâ‘yı, İslam’ı ve Efendimiz Muhammed SallAllahu Aleyhi ve Sellem’in getirdiklerinin uygulanmasını çok seviyorum. Dinsiz ve ahlaksız bir ortamda yaşıyorum. İslam, sadece isim veya simgelerden ibaret. Okullarımızda İslam karşıtı müfredat öğretiliyor.

Sorum şudur: Evlenmek istemiyorum, çünkü çocuklarımı ve kızlarımı İslam’da tutamayacağımı biliyorum. Sanki o zaman ben kor tutmuş gibi olacağımı düşünüyorum. Çocuklarımın zararlı şeyler öğreneceklerini biliyorum. Onları eğitecek zamanım da yok, çünkü çalışıyorum. Ayrıca koşullar karımı da çalışmaya zorlayacak.

Kısaca, evliliğin dinin yarısı olduğunu söyleyen hadisler var. Bizzat ben onları okudum. Ümmetin fasıkları, bekârlardır manasında da bir hadis var. Evlenmediğim zaman, dinim eksik olduğu doğru mudur? Cevaplayacağınızı umuyorum, teşekkür ederim.

Soru:

es Selamu Aleykum ve Rahmetullahi ve Berakâtuh Allah sizi koruyup gözetlesin ve cennetine koysun.

Benim iki sorum var:

1- Ben evlenmek istiyorum, bir kız buldum ve velisi kızıyla görüşmeme izin veriyor. Ama baba muhafazakâr biri, beni şahsen tanımıyor. Yine de kızıyla görüşmeme izin veriyor. Genellikle bu görüşme, bir park veya bir kafede oluyor. Bu görüşmenin kızın evinde olması daha doğru değil midir? Çünkü özellikle kızlar, buluşma parklar ya da kafelerde olduğu zaman ciddi olmadığı tereddüdüyle genellikle evlenmeyi reddediyorlar.

2- Burada Kırım’da kızlar evlenmek istiyor, ama kızların çoğu, evlilikten kaçınıyor ve eğitim sünnettir bahanesiyle eğitimi tercih ediyor. Burada bir şey sormak istiyorum, Allah Subhânehu ve Teâlâ katında kızların evlenmesi daha efdal değil midir? Ama onlar, laik kurumlarda eğitim görmeyi evliliğe yeğliyorlar.

H.27 Rabiu’s Sânî 1435

27.02.2014

Soru:

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon 20 Şubat 2014 tarihinde güvenlik durumunun kötüleşmesini önlemek için Orta Afrika’ya hızla ek askeri kuvvet gönderilmesini istedi. Yine Fransa 5 Aralık 2013 tarihinde Güvenlik Konseyi tarafından Orta Afrika’ya askeri müdahale kararının alınmasının ardından sayıları 5.000 adedi aşan asker sayısına ilave olarak 2.000 asker daha gönderdi. Bu arada Hıristiyan milisler Müslümanlara karşı öldürme, yakma, etlerini yeme, evlerinin yakılıp yıkılması, servetlerine el konulması ve topraklarından göç ettirilmeleri gibi vahşi ve iğrenç eylemlere giriştiler. 10 Ocak 2014 tarihinde ise Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Müslüman asıllı ilk başkanı olan Michel Joatodia istifa etti 20 Ocak 2014 tarihinde ve bu cumhuriyetin başkanı Catherine Samba-Panza tarafından seçimler ilan edildi. 20 Ocak 2014 tarihinde ise Amerika, Afrika kuvvetlerini desteklediğini ve seçimlerin Şubat ayından önce yapılması gerektiğine çağrıda bulundu. Burada yaşanan çatışmanın hakikati nedir? Yani gerçek bir çatışma var mı? Bu durum nasıl ortaya çıktı? Krizin sebepleri nedir ve neticesi ne olur?

H.23 Rabiu’s Sânî 1435

23.02.2014

Page 14 of 24 pages « First  <  12 13 14 15 16 >  Last »